Leven van de kunst

Lezingenreeks van De Amsterdamse Academische Club samenwerking met VOX-POP en Venture Lab Humanities


Datum: Woensdag 21 februari
Tijdstip: 17:00 – 18:45 uur
Locatie: Amsterdamse Academische Club, Oudezijdse Achterburgwal 235


Als buren op het Binnengasthuis-terrein organiseren VOX-POP, het Venture Lab Humanities en de Amsterdamse Academische Club een gezamenlijke ‘Leven van de wind’-reeks van activiteiten. Deze maand staat in het teken van ‘Leven van de kunst’.

Kunstenaars en hun inkomenspositie

We gaan van start met een lezing door Mariska van den Berg. Zij is voorzitter Platform Beeldende Kunst en zal over de praktijken van jonge (beeldend) kunstenaars, hun inkomenspositie en mogelijkheden vertellen.

Geofagie: onderzoek naar het eten van klei en krijt

Kunstenares Masha Ru zal vervolgens spreken over geofagie, oftewel het eten van klei en krijt. Het is een oude spirituele en genezingspraktijk, die in een hedendaagse wereld wordt vergeten. Geofagie maakt nog steeds deel uit van de cultuur in een aantal landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bijvoorbeeld, in Indonesië, Suriname, Ghana en Nigeria wordt klei verkocht als een eetbaar product op de markt. Tegelijkertijd wordt geofagie in de westerse wereld beschouwd als een psychische stoornis en is opgenomen in DSM-IV.

Tot slot is er mogelijkheid tot discussie met het publiek over hoe kunstenaars van nu zich bewegen tussen opdrachtgevers, honoraria en de arbeidsmarkt.

Over de sprekers

Mariska van den Berg is kunsthistoricus en werkzaam als onderzoeker, redacteur en docent. Daarnaast is zij medeoprichter en voorzitter van Platform Beeldende Kunst. Op het moment werkt Mariska aan een publicatie op basis van haar onderzoek kleinschalige culturele initiatieven die ingrijpen in de stedelijke ontwikkeling.

Masha Ru is Artist in residence bij het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS/KNAW) en behaalde in 2011 haar PhD aan de Technische Universiteit Eindhoven op het gebied van mathematische beeld analyse.