Platform Beeldende Kunst Arthur Kneepkens en Hilda Moucharrafieh nieuwe directie Platform BK – Platform BK






Arthur Kneepkens en Hilda Moucharrafieh nieuwe directie Platform BK

Met groot plezier verwelkomt het bestuur van de vereniging Platform BK Arthur Kneepkens en Hilda Moucharrafieh als de nieuwe co-directeuren van de organisatie. Hilda en Arthur starten in maart 2025 en volgen hiermee Jeannette Slütter en Harriet Morley op. Het bestuur kijkt met vertrouwen en enthousiasme uit naar deze ‘vijfde generatie’ van Platform BK.

 

21/03/2025




foto door Roger Anis

 

Joram Kraaijeveld, voorzitter van het bestuur, zegt over de benoeming van Arthur Kneepkens en Hilda Moucharrafieh:

“Wij zijn verheugd over de komst van Arthur en Hilda als nieuwe co-directeuren. We hebben veel vertrouwen dat zij met overtuiging het belangrijke werk kunnen voortzetten dat meer dan 10 jaar geleden is gestart. De urgentie om de solidariteit door en met de kunsten te vergroten is hoog. Arthur en Hilda hebben veel ervaring met het bouwen van coalities en samenwerkingsvormen in verschillende vernieuwende organisaties in het kunstenveld. Daardoor geloven wij dat zij de beeldend kunstenaars en kunstwerkers in Nederland zeer goed kunnen vertegenwoordigen, een kritisch geluid kunnen laten horen en vernieuwende ideeën ontwikkelen waarmee we een meer artistieke en rechtvaardige wereld kunnen voorstellen.”

Arthur en Hilda over hun co-directeurschap:

“Ons artistieke werk gaat altijd om de verbeelding en de verwerkelijking van solidariteit en rechtvaardigheid, en om het versterken van gemarginaliseerde stemmen. Dit geldt zowel voor wat wij in onze onderlinge samenwerking hebben gedaan, als voor het werk dat ieder van ons heeft gemaakt op andere plekken met andere mensen. Vanuit deze gedachten en gevoelens resoneren de poëtische en politieke praktijken van Platform BK sterk in ons. Het voelt als een krachtig en urgent verhaal dat we graag willen blijven vertellen en waar we nieuwe hoofdstukken aan toe gaan voegen.

In de paternalistische democratie van Nederland, die voelt als een hyper-gecontroleerd doolhof van bureraucratie, manoeuvreren we in rizomatische tunnels onder de grond. Daar planten en koesteren we zaden van solidariteit. We hebben niet veel hoop dat de maatschappij waarin we leven structureel en blijvend in die richting gaat veranderen. Maar we geven niet op. We blijven ons inspannen om de pijlers aan het wankelen te brengen van het postkoloniale systeem van uitbuiting van mens en natuur. En zoals dat op elk moment het geval kan zijn: dit is dringend werk, nu meer dan ooit.

Als nieuwe co-directeuren van Platform BK kijken we uit naar het ontwikkelen van bijeenkomsten en instrumenten die de positie van kunstenaars versterken. Dit is het uitgangspunt van waaruit we anti-koloniale en transnationale solidariteit omarmen en ondersteunen, binnen het veld van de (beeldende) kunsten, en over sociaal geëngageerde domeinen heen. Samen werken we aan een wereld waarin we allemaal in creativiteit en waardigheid kunnen leven, en dat behelst ook de onverzettelijke strijd voor een vrij Palestina.”

 

Meer over Hilda en Arthur:

Arthur Kneepkens (1981, Nederland) werkt als maker, dramaturg, curator en docent, in collectieven, communities en coöperaties. Hij heeft een achtergrond in theater, aanvankelijk met (nieuw) dramatisch repertoire en autofictie, en steeds meer met praktijken die site-specific  en community-sensitive zijn. Zo is zijn werk op een organische manier meer interdisciplinair geworden.

Momenteel is hij lid van het sociaal-artistiek collectief Theaterstraat, waar hij met beeldend kunstenaar / curator Merel Noorlander mede-initiatiefnemer is van het Sociaal-Artistiek Museum (SAM). Hij maakt ook deel uit van het artistieke kernteam van het festival voor grootstedelijk locatietheater Over het IJ, waar hij het programma Stadskunstenaars begeleidt. Beide plekken liggen in Amsterdam-Noord, wat heeft geleid tot verschillende vrijwilligersrollen in het culturele en sociale domein. Mede namens bovengenoemde organisaties is hij mede-initiatiefnemer van het Sociaal-Artistiek Netwerk (SAN).

Aan de Academie voor Theater en Dans is hij (co-)docent Kunst & Theorie, Dramaturgie en Interpersoonlijke Sensitiviteit.

Tot slot is hij ook betrokken bij de oprichting van de nieuwe woon-werkbroedplaats Bajesdorp, een sociale wooncoöperatie met ateliers, een culturele cantina en een performanceruimte; en van de daaraan verbonden kunstenaarsvereniging GROND.

Hilda Moucharrafieh (1986, Libanon) ontwikkelt haar artistieke en culturele werk op basis van anti-koloniale solidariteit en gemeenschappelijk welzijn. Ze maakt locatie-specifieke interventies in de openbare ruimte. Deze werken vertellen de verhalen van mensen die zijn uitgesloten van de dominante verhalen van West-Europa, en die daarom niet worden weerspiegeld in het ontwerp van onze openbare ruimtes, en die verder worden gemarginaliseerd door het neokoloniale beleid. Hilda werkt samen met vrienden en kunstenaars met dezelfde politieke en sociale waarden, maar met verschillende ervaringen, als een manier om van elkaar te leren en transnationale solidariteit te bevorderen.

Op institutioneel vlak begeleidt, ondersteunt en deelt ze instrumenten voor het documenteren en verspreiden van artistieke onderzoeksprocessen met studenten van het HKU Master Scenography programma in Utrecht. Ze is ook artistiek coördinator bij (A)WAKE, waar ze residentieprogramma’s ontwikkelt voor WANA-kunstenaars in diaspora, transnationale solidariteitsnetwerken bevordert, en mede vorm geeft aan het tweejaarlijkse festival New Radicalisms in Rotterdam.

Eerder was ze artistiek coördinator van het Zeecontainer-programma op het festival voor grootstedelijk locatietheater Over het IJ festival in Amsterdam, en als jurylid in de ontwerpcommissie bij het Stimuleringsfonds in Rotterdam.




Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.