#nietonderdezaaglijn

Please note, this is a article from 2020:

Because of the Mondriaan Fund’s subsidy distribution among presentation institutions, many art spaces are threatened with bankruptcy. Art spaces under the so-called ‘zaaglijn’ (cutting line) rise to action under #nietonderdezaaglijn and send a letter to the minister of culture, calling for a structural budget raise for small institutions.

20/11/2020
These art spaces include: TAAK, Expoplu, Kunsthuis SYB, Kunstpodium T, Nieuwe Vide, MURALS Inc., Nieuw Dakota, Stichting SEA, AEther Haga, Corridor Project Space, VRIZA, Stichting Reverb, The Balcony, and Uniarte. Together, they’ve launched an image campaign, designed by Yuri Veerman.

#nietonderdezaaglijn, designed by Yuri Veerman. More images: nietonderdezaaglijn.nl.

They also call for solidarity from other institutions. They write (in Dutch):

Laat je stem horen voor de basis! #nietonderdezaaglijn

Geachte collega’s, partners en lezers,

In september werd aan 38 presentatie-instellingen subsidie toegekend binnen de meerjarenregeling voor Kunstpodia van het Mondriaan Fonds. 14 instellingen met een positief advies belandden echter ‘onder de zaaglijn’ omdat het budget niet toereikend was. Wij zijn die 14 instellingen en roepen jullie op om je stem te laten horen en jezelf solidair te verklaren met onze oproep aan de minister om het budget voor presentatie-instellingen blijvend te verhogen. Zodat de programma’s van onze 14 instellingen alsnog gehonoreerd kunnen worden en de sector blijvend versterkt wordt. Hiervoor is €950.000 per jaar nodig.

Cabaretière Sanne Wallis de Vries refereerde in haar recente pleidooi voor het behoud van kleine theaterzalen (17/10/20, FD) naar een uitspraak van Freek de Jonge: “Geen carrière is ooit begonnen in de Ziggo Dome”. Zo is het natuurlijk ook in de beeldende kunst: geen kunstenaar toont direct diens werk in het Stedelijk Museum. Om daar terecht te komen hebben kunstenaars kansen en mogelijkheden nodig.

Wij, de kleine en middelgrote presentatie-instellingen bieden ruimte voor experiment, ondersteunen kunstenaars in hun ontwikkeling en introduceren hen aan een divers publiek. Dit doen we onder andere door het werk van de kunstenaars te tonen in onze tentoonstellingsruimten of in de publieke ruimte. Maar ook met publieks- en educatieve programma’s om jong en oud in aanraking te brengen met kunst.

Ons werk zorgt voor een vruchtbare bodem voor de beeldende kunstsector. Kunstenaars die bij ons begonnen zien wij uitgroeien tot genomineerden en winnaars van prestigieuze kunstprijzen zoals Prix de Rome of tot vertegenwoordigers van Nederland op internationale kunstbeurzen en biënnales. Het zijn kunstenaars die ons met hun onderzoekende houding laten nadenken over wie we zijn als mens en de samenleving waarin we (willen) leven. Dit doen ze met scherpe, ontroerende of poëtische beelden en projecten.

Wij doen ons werk met liefde en overtuiging. Onze organisaties worden al jaren gedragen door professionals en vrijwilligers die zich ondanks de onzekere en gemarginaliseerde posities waarin zij zich vaak bevinden met ziel en zaligheid inzetten voor de kunsten. De reden dat wij onverminderd hard door werken is onze overtuiging van het belang dat kunst heeft voor de samenleving, en omdat in de kunst de stemmen, ideeën, en geluiden van de toekomst klinken.

We zijn trots maar maken ons ook zorgen, en roepen de minister op om verdere verschraling van de sector nu en in de toekomst te voorkomen. Het alsnog honoreren van de positief beoordeelde instellingen is van belang voor de hele Nederlandse kunstsector. Daarom doen we een dringend appél op je:

Laat je stem horen!
Deel dit bericht #nietonderdezaaglijn, en zorg dat de Tweede kamer op 23 november niet anders kan dan in te stemmen met de benodigde aanvullende financiering!

Alvast bedankt, we rekenen op je! Met vriendelijke groet,

Theo Tegelaers, TAAK (Amsterdam) | Youri Appelo, Expoplu (Nijmegen) | Josine Sibum Siderius, Kunsthuis SYB (Beetsterzwaag) | Klaartje Esch, Kunstpodium T (Tilburg) | Liesbeth Visee, Nieuwe Vide (Haarlem) Marleen van Wijngaarden, MURALS Inc. (Rotterdam) | Tanja Karreman, Nieuw Dakota (Amsterdam) Stichting SEA (Tilburg) | Æther Haga (Den Haag) | Corridor Project Space (Amsterdam) | VRIZA (Amsterdam) Stichting Reverb (Rotterdam) | The Balcony (Den Haag) | Uniarte (Willemstad, Curaçao)

www.nietonderdezaaglijn.nl
About Platform BK

Platform BK researches the role of art in society and takes action for a better art policy. We represent artists, curators, designers, critics and other cultural producers.


RELATED ITEMS