A

F-Razzor Solidarity Fundraiser

Meer dan 60 kunstenaars doneren hun werk tijdens de benefietverkoop F-Razzor, om steun te bieden aan overlevers van seksueel geweld en de oprichting van Engagement Arts NL.

24/02/2021




Meer dan zestig internationale kunstenaars – allen voormalig residenten op de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten – nemen op 8 maart deel aan een inzamelingsactie onder de naam F-Razzor (‘fundraiser’) die een aantal van hen heeft gestart in samenwerking met Platform BK. Met deze benefietverkoop stellen we machtsmisbruik, seksisme en ongelijkheid in het Nederlandse kunstveld aan de kaak en ondersteunen we gedupeerden van seksueel misbruik financieel. Op maandag 8 maart, Internationale Vrouwendag, werd op www.f-razzor.com de online webshop gelanceerd met het werk van de kunstenaars, die in de periode 2014-2017 aan de Rijksakademie verbonden waren. Allen doneren zij hun werk ter ondersteuning van het initiatief. De verkoop loopt tot en met maandag 15 maart 2021.

 

Waarom?

Het uitgebreide artikel in NRC over het (seksuele) geweld van Julian Andeweg, dat op 30 oktober 2020 werd gepubliceerd, toonde ons dat er werk aan de winkel is. Het (seksueel) gewelddadige gedrag dat in dit artikel beschreven staat, is mede gevolg van de tekortkomingen van de Nederlandse creatieve sector. Met deze benefietverkoop stellen het F-Razzor Collectief en Platform BK machtsmisbruik, seksisme en ongelijkheid in het Nederlandse kunstveld aan de kaak en ondersteunt het gedupeerden van seksueel misbruik financieel. (Eerder publiceerde Platform BK dit statement over seksueel geweld in de kunsten.)

 

Voor wie?

Wij zijn de gedupeerden die zich hebben uitgesproken dankbaar en spreken onze solidariteit met hen uit. Wij willen bijdragen aan een toekomst waarin mensen om elkaar geven, zich uit durven te spreken en de instrumenten hebben om op te treden tegen misbruik en geweld. We zijn blij verrast met de positieve respons van kunstenaars die dit initiatief omarmen en steunen.

30% van het opgehaalde bedrag wordt gebruikt ter dekking van de productiekosten van de kunstenaars en organisatiekosten. 70% wordt wordt in tweeën gedeeld. Het eerste deel van de ingezamelde fondsen zullen directe hulp bieden aan degenen die persoonlijk en financieel risico hebben genomen door zich uit te spreken in het artikel. De tweede helft gaat naar een nieuw door kunstenaars opgericht initiatief: Engagement Arts NL, een platform dat machtsmisbruik in de Nederlandse creatieve sector aan de orde stelt. Door een kunstwerk te kopen of een geldelijke donatie over te maken kan eenieder bijdragen aan onmiddellijke steun aan de gedupeerden en aan het voortzetten van verdere acties in de toekomst.

 

Deelnemende kunstenaars

De deelnemende kunstenaars zijn: Shigeo Arikawa, Josefin Arnell, Mehraneh Atashi, Mercedes Azpilicueta, Marcel van den Berg, Catherine Biocca, Inez de Brauw, Tim Breukers, Sander Breure & Witte van Hulzen, Felix Burger, Ruta Butkute, Gaëlle Choisne, Jude Crilly, Koen Doodeman, Jonathan van Doornum, Alex Farrar, Becket Flannery, Marije Gertenbach, Ceel Mogami De Haas, Margaret Haines, Tamar Harpaz, Pauline Curnier Jardin, Frederique Jonker, Takeshi Ikeda, Sonia Kacem, Sam Keogh, Joost Krijnen, Aimée Zito Lema, Arvo Leo, Mauricio Limón de Léon, Jenny Lindblom, Ana Maria Gómez López, Inge Meijer, Christine Moldrickx, Katja Novitskova, Funda Gül Öczan, Naimé Perrette, Josse Pyl, Janis Rafailidou, Evelina Rajca, Lisa Reitmeier, Noah Ryu, Floris Schönfeld, Caterina Silva, Eva Spierenburg, Joscha Steffens, Nora Turato, Adam Ulbert, Kubilay Mert Ural, Wouter Venema, Rutger de Vries, Smi Vukovic, Tchelet Weisstub, Riet Wijnen, Geo Wyeth, Müge Yilmaz, Marieke Zwart

 

Engagement Arts NL

Engagement Arts NL is een organisatie van kunstenaars die zich inzet tegen seksueel grensoverschijdend gedrag, seksisme en machtsmisbruik in de Nederlandse kunsten. De organisatie is opgericht in 2020, met genereuze steun van zusterorganisatie Engagement Arts Belgium. Het doel van de organisatie is het realiseren van structurele veranderingen vanuit de gemeenschap en het bieden van onafhankelijke begeleiding aan mensen die met grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en/of oneerlijke praktijken te maken hebben (gehad) in het Nederlandse kunstenveld.

 

DDOS-aanval

De website van F-Razzor is het doelwit geweest van een DDOS-aanval. Nadat de website noodgedwongen twee dagen offline was, is de aanval met succes afgeweerd. Er zijn geen persoonlijke gegevens van deelnemende kunstenaars of kopers buitgemaakt.




Over F-Razzor

Het F-Razzor-collectief is anonieme groep kunstenaars, die zich in samenwerking met Platform BK inzet tegen seksueel geweld in het Nederlandse kunstenveld.