Platform Beeldende Kunst Lancering van Engagement Arts NL – Platform BK


Lancering van Engagement Arts NL

ENGAGEMENT ARTS NL is een organisatie van en voor kunstenaars die zich inzet tegen seksueel geweld, seksisme, racisme en machtsmisbruik in de kunsten. Als laagdrempelig peer-to-peer-initiatief biedt ENGAGEMENT ARTS NL ondersteuning aan zowel individuele kunstwerkers als gemeenschappen, en gaat het in gesprek met instellingen en organisaties om veiligere en meer inclusieve werkomgevingen te realiseren.

05/03/2022
Platform BK is blij en dankbaar dat de belangrijke organisatie ENGAGEMENT ARTS NL op internationale vrouwendag, 8 maart 2022, wordt opgericht en de website https://engagementarts.nl/ wordt gelanceerd. Voor deze gelegenheid delen we een statement, geschreven door ENGAGEMENT:

‘Sinds het begin van de #metoo-beweging, is in vele sectoren een levendige publieke discussie ontstaan rondom machtsmisbruik, discriminatie, seksisme en geweld op basis van gender. Recent hebben we onthullingen gezien bij Ajax, The Voice of Holland en Springer Verlag. ENGAGEMENT ARTS NL staat in deze tijd voor de verandering die we nodig hebben.

De kunstwereld is voor velen een onveilige omgeving, waar een kleine groep docenten van academies en galeristen veel macht hebben. Jonge kunstenaars blijven kwetsbaar door voortdurende precariteit in combinatie met hardnekkige mythes over artistieke vrijheid, het ‘artistieke genie’ en de subjectiviteit van kunst. Nu steeds meer kunstenaars en cultuurwerkers in Nederland en Europa zich uitspreken tegen deze onveiligheid, ziet ENGAGEMENT ARTS NL de noodzaak om instellingen, bedrijven en organisaties te wijzen op hun juridische en maatschappelijke verantwoordelijkheden in het bijdragen aan veilige werk- en leeromgevingen.

ENGAGEMENT ARTS NL is een organisatie van en voor kunstenaars die zich inzet tegen seksueel geweld, seksisme, racisme en machtsmisbruik in de kunsten. Als laagdrempelig peer-to-peer-initiatief biedt ENGAGEMENT ARTS NL ondersteuning aan zowel individuele kunstwerkers als gemeenschappen, en gaat het in gesprek met instellingen en organisaties om veiligere en meer inclusieve werkomgevingen te realiseren.

ENGAGEMENT ARTS NL is erg dankbaar voor de steun van ENGAGEMENT ARTS BE in het opzetten van de organisatie. We zijn ook dankbaar voor het harde werk en de financiering die is gerealiseerd door F-RAZZOR en ondersteund door Platform BK, waardoor wij konden en velen in onze gemeenschap van konden beginnen met onze activiteiten. De solidariteit van deze organisaties bewijst dat verandering en genezing op gemeenschapsniveau mogelijk is. Dit is voor ons een bron van inspiratie.

ENGAGEMENT ARTS NL presenteert in de week van 8 maart (Internationale Vrouwendag) met trots haar officiële website. Deze lancering gaat gepaard met een serie evenementen.

ENGAGEMENT ARTS NL is ook trots mede te delen te zijn geselecteerd voor de Art-Up Incubator, die drie maanden duurt en ingaat op 7 maart 2022.

ENGAGEMENT ARTS NL is solidair met Oekraïne, de Oekraïense bevolking en alle Russen die tegen de oorlog zijn. Platform BK heeft een overzicht gemaakt van solidariteitsacties voor de slachtoffers van de de oorlog in Oekraïne en mensen in de diaspora in de Nederlandse, Oekraïense en Russische kunstgemeenschappen.

Wil je op de hoogte blijven van het werk en de activiteiten van ENGAGEMENT ARTS NL? Stuur dan een mail aan contact@engagementarts.nl om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.’

De vier evenementen ter viering van de lancering van ENGAGMENT ARTS NL zijn:

5 maart, 18:00 uur: rondetafeldiscussie ‘Sexism, Positive Discrimination, and Artistic Quality’, gehost door RawRadical.com. Meer informatie is hier te vinden.

8 maart, 18:00 uur: rondetafeldiscussie ‘Complaint Collective: Activists Against Abuse and Discrimination in Design’, gehost door fururess.org. Meer informatie is hier te vinden.

9 maart, 10:00-11:30: workshop ‘Fighting abuse of power in the arts, starting with Compliance’, door Hogan Lovells. Stuur een mail aan contact@engagementarts.nl voor meer informatie en om je in te schrijven.

11 maart: rondetafeldiscussie in de Kunst & Bondcast. Hier te beluisteren.
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.