B

Open source guerrilla kunst voor de dag van de mensenrechten

10 december is de dag van de mensenrechten; kunstenaar Himmelsbach (1983) brengt met zijn kunstproject ’A Paper Monument for the Paperless’ deze dag extra onder de aandacht door het aanbieden van een set project posters in de vorm van een open source pdf met een oproep om deze portretten op 10 december te printen, op een zichtbare plek te hangen en zo de dag van de mensenrechten kracht bij te zetten.

09/12/2022
Paper monument bij de Amsterdamse NDSM-werf, foto van Himmelsbach

‘A Paper Monument for the Paperless’ van kunstenaar Himmelsbach belicht de problematiek rondom migratie en de mensen die door procedures staatloos zijn. Ook de actie voor 10 december is geïnitieerd door Himmelsbach. Platform BK is slechts verspreider en deelnemer.

‘A Paper Monument for the Paperless’ startte met community workshops portretteren en groeide uit tot een internationaal guerrilla monument voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Met deze serie houtsneden benadrukt Himmelsbach hoe kwetsbaar en onzichtbaar deze groep mensen is die op zo een onmenselijke wijze buiten de maatschappij zijn komen te staan.

De kunstenaar distribueert poster sets van de zestig portretten die via vele wildplak acties door de straten van meer dan dertig Europese steden (en daarbuiten) worden verspreid. Door het persoonlijke gegraveerde gezicht van vluchtelingen te tonen, biedt het project tegenwicht aan de kille, abstracte benadering van deze groep door officiële instanties en de media.

Inmiddels zijn de houtsneden ook geëxposeerd geweest bij verschillende galeries, beurzen en musea. De portretten zijn in een pop-up atelier als onderdeel van de Vrijdenkers expositie in het Amsterdam Museum tot een gelimiteerde editie gedrukt. Om dit verhaal ook middels officiële weg in ons publieke geheugen op te nemen.

Om meer zichtbaarheid te creëren heeft de kunstenaar naast poster sets nu ook een open source pdf van de portretten gemaakt en nodigt hij iedereen uit deze te printen en op een publieke plek te hangen: https://linktr.ee/papermonument

Testprints van Himmelsbach, foto van Nikolai van NunenOver Himmelsbach

Sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries zet de 'prima mens' op een voetstuk, opent populistische webwinkels en documenteert ongedocumenteerden. Met zijn frisse blik en denken voorziet hij actuele, sociale, culturele en maatschappelijke vraagstukken van inspiratie en geeft nieuwe perspectieven en antwoorden op een persoonlijk niveau.