Platform Beeldende Kunst Platform BK’s Office-in-Residence in W139 – Platform BK


H

Platform BK’s Office-in-Residence in W139

People’s Forum
Farida Sedoc 

Platform BK lid, Farida Sedoc nodigde ons uit om deelnemen aan haar soloshow in W139 in Amsterdam, deze show duurde een maand lang van 17 november tot 17 december 2023. Tijdens de show had Farida Sedoc twee weekenden een art-markt georganiseerd en daarnaast nog mogelijkheden op vrijdagen workshops te volgen. Wij namen deel als office-in-residency en waren even weer terug bij de start van Platform BK.

13/11/2023
In onze Office-in-Residence hadden wij inloopspreekuren, een kopieerstation en we waren aanwezig om te praten op dinsdag en vrijdag. Tevens waren we ook aanwezig tijdens de art-market weekenden, we hebben veel gesprekken gevoerd met bekenden en onbekenden van Platform BK. Hierdoor hebben we nieuwe leden kunnen werven en kennis kunnen verspreiden. Al onze readers waren geprint aanwezig waardoor je ze gemakkelijk mee naar huis kon nemen, deze kan je allemaal terug vinden op onze website. Tijdens deze residency bleek wederom dat het belangrijk is om gezicht en aanspreekpunt bij de organisatie te hebben. We hopen dat ondanks dat de residentie ten einde is gekomen de gesprekken blijven voortduren.

Gedurende de residency hebben we zelf een workshop gegeven in samenwerking met Zoe Dankert, en daarnaast een event georganiseerd als eerste samenkomst na de verkiezingen uitslag. Dit is een startpunt van een langer gesprek en het formuleren van een actie punt voor de komende kabinetsperiode. Lees hier meer over in het artikel van Nous Faes.

Wij willen alle bezoekers bedanken voor hun inbreng en steunbetuigingen, ook willen we de nieuwe leden bedanken die lid zijn geworden. Daarnaast willen we vooral ook Farida Sedoc, Annette Wolfsberger, Claudio Ritfeld en het hele team van W139, bedanken.

photo Pieter Kers | Beeld.nu
photo Pieter Kers | Beeld.nu
Foto: Elodie Vreeburg
Foto: Elodie Vreeburg

Event tekst door W139:

People’s Forum, de eerste solotentoonstelling van Farida Sedoc, onderzoekt de voorwaarden voor kunst als middel voor bestaan en als instrument voor verandering. Sedoc vertrekt vanuit haar eigen precaire ervaringen als kunstenaar om nieuwe vormen van collectiviteit te verkennen. De tentoonstelling belicht historische en actuele stemmen van diasporische en transnationale gemeenschappen, gaat in op verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid en geeft handvatten voor emancipatie.

De punk-, reggae- en hiphopesthetiek in haar werk contrasteert met de beeldtaal van de mainstream media. Het hergebruiken van dit visuele onderzoeksmateriaal in People’s Forum weerspiegelt de geest van de jaren 80 en schetst alternatieve werkelijkheden van het heden. Dit legt niet alleen de basis voor het aankaarten van urgente onderwerpen in de tentoonstelling en de huidige samenleving, maar stelt ook wereldwijde machtsstructuren in relatie tot de sociale, culturele en economische posities van mensen ter discussie.

Naast een serie nieuwe werken van Sedoc biedt People’s Forum een programma met toegankelijke en alternatieve manieren van artistieke productie en autonomie: een weekender art market, how-to workshops en Platform BK’s office-in-residence.

People’s Forum Weekender Art Marketeen gratis weekendmarkt die plaatsvindt op 25-26 november en 2-3 december—is vol met onverwachte schatten, zelfuitgegeven tijdschriften, platen, kleding, kunstwerken, ambachtelijke producten en zelfgemaakt eten van lokale kunstenaars, ontwerpers en makers.

Elke vrijdag wordt in het wekelijkse How-To workshopprogramma geëxperimenteerd met alternatieve manieren van economische zelfredzaamheid binnen het culturele veld en daarbuiten, in samenwerking met verschillende Amsterdamse makers en experts.

Platform BK’s Office-in-Residence geeft inzicht in hun werk als belangenorganisatie voor kunstenaars en culturele werkers, met de ambitie om zelforganisatie en solidariteit aan te moedigen voor een beter kunstklimaat.
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.