D

Rapport Waarde van Beeld

De Federatie Beeldrechten presenteert het onderzoek rapport naar economische waarde beeldsector. De Federatie Beeldrechten is een samenwerkingsverband tussen BBK, BNO, BOK, DuPho, de Kunstenbond, NVJ/NVF, Pictoright en Platform BK. Wij zetten ons samen in voor een betere auteursrechtelijke positie van makers.

“Hoewel duidelijk is dat het gebruik van beeld binnen de samenleving alleen maar is toegenomen, blijft een toename van de waardebepaling tot op heden achterwege. Daarom heeft de Federatie Beeldrechten een onafhankelijk bureau gevraagd onderzoek te doen naar de waarde van beeld in Nederland.” dit kan worden terug gelezen in het rapport en op de website van federatie beeldrechten.

15/05/2023
Enkele conclusies uit het rapport:

Mede door de opkomst van grote internationale contentplatforms neemt de vraag naar het werk van fotografen, beeldend kunstenaars, illustratoren en ontwerpers toe. Toch neemt hun verdienvermogen af.

Ondanks de verslechterde financiële positie van beeldmakers, levert de beeldsector een toegevoegde waarde van 3,4 miljard voor de Nederlandse economie. Het is daarmee verantwoordelijk voor ruim 18 procent van de waarde die de gehele culturele en creatieve sector realiseert. De beeldsector biedt ook aan veel mensen werk. De sector vertegenwoordigt met 112 duizend werkzame personen dertig procent van de werkgelegenheid in de culturele en creatieve sector. Dit is 1,2 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland.

Lees meer op de website van de federatie beeldrechten en download het onderstaande rapport.

Downloads:

Link naar het rapport

Link naar de factsheet

Mocht je deze graag in handen hebben, stuur ons een mailtje en wij versturen deze naar je adres.
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.