WORKSHOP: MAPPING PRECARITY BY PLATFORM BK

Workshop: Precariteit in kaart brengen

Datum: 9/05/2023
Tijd: 16:00 – 18:00 (inclusief pauzes)
Locatie: Maastricht – De Brandweerkantine (Capucijnenstraat 21, 6211 Maastricht)
Plaatsen: 15 professionals
Experts: Platform BK
Taal: ENG
Prijs: €5* (gratis voor studenten & Platform BK leden)
*neem bij financiële problemen contact met ons op!

09/05/2023
Een inleiding tot Platform BK, Fair Practice en precaire positionering.

Wat is eerlijke praktijk in de kunsten? Wat mogen kunstenaars en kunstprofessionals verwachten als een eerlijke beloning? Hoe kunnen we de precaire positie van makers beter begrijpen?

Cultureel werkers leven vaak in een staat van onzekerheid en werken als freelancers, zelfstandigen, vrijwilligers en stagiaires. Het betalen van kunstenaar is voor veel instellingen vaak de laatste prioriteit. Het inkomen van een kunstenaar ligt zelfs vaak onder het nationale minimumloon en vaak zelfs onder de armoedegrens.

Nu precaire werkomstandigheden de norm zijn in de kunsten, werkt Platform BK aan het versterken van de sociaal-economische positie van culturele werkers in Nederland, en strijdt het tegen de al te vaak geaccepteerde instabiliteit van veel professionals.

Deze workshop – een bewerking van het handboek van de Precarious Workers Brigade – kan ons helpen de omstandigheden die culturele werkers leven en ervaren beter te begrijpen.

Door sociale, politieke, economische en andere factoren te waarderen die onzekere werkomstandigheden bepalen, kunnen we een scherper en gevoeliger begrip ontwikkelen van hoe wij als individuen en gemeenschappen onderhandelen over de verschillende contexten die ons werk/leven als kunstprofessionals organiseren.

Hoe kunnen we ons verhouden tot werk als freelancer, zzp’er, werknemer, vrijwilliger, stagiair of deze en andere functies in combinatie? Wanneer merken we dat deze rollen elkaar overlappen en wanneer zijn ze duidelijk gedefinieerd?

Het in kaart brengen van deze relaties tussen professionals, individuen en gemeenschappen kan ons helpen te herkennen wanneer we te maken hebben met uitbuiting, en ook waar en hoe dit plaatsvindt. Dit vormt de basis voor zelforganiserende solidariteitsnetwerken die onrechtvaardigheid kunnen weerstaan en meer rechtvaardige alternatieven bevorderen die worden gekenmerkt door eerlijke lonen, wenselijke levens-/werksituaties en veilige werkomstandigheden voor culturele werkers.

De oefeningen in deze workshop presenteren alternatieve pedagogiek, kritisch denken en bruikbare definities. Op basis van persoonlijke ervaringen en praktische betrokkenheid zullen we ons positioneren om de specifieke omstandigheden en de gesitueerde omstandigheden te herkennen van waaruit we handelen.

Als je specifieke informatie over de workshop wilt hebben, neem dan gerust contact met ons op via hello@theartistandtheothers.nl
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.