G

It’s very political

Hoe staat het ervoor in de huidige kunstpraktijk, met de politieke reikwijdte van de kunsten en haar aspiraties hiertoe? Een debatavond over engagement in de kunst op 9 december 2014.

09/12/2014
Beeld: ‘Christoph Schlingensief - Fear at the Core of Things’

Onlangs stelde Hans den Hartog Jager met zijn artikel ‘Geëngageerde kunstenaars: de wereld luistert niet’ (NRC, 18 sept. 2014), dat veel geëngageerde kunst lijdt aan een gebrek aan verrassend vermogen, teveel een illustratie is van typisch (links) politieke denkbeelden, en dat het politieke engagement de kijker niet bereikt.

De kritiek hierop (zoals verwoord door Merijn Oudenampsen en Renzo Martens) was dat den Hartog Jager de door hem bekritiseerde kunst miskent
 en simplificeert. Het werd hem verweten dat hij zich als criticus ideologisch gekleurd mengt in de opinievorming, en hij de artistieke praktijk in een links-rechts stramien kadert.

In de discussie die zich vervolgens ontspon, eerst in de NRC en daarna via social media, bleek er een groot verschil in gedachtes over de artistieke praktijk en ideeën over de politieke kracht van kunst. Volgens Platform BK is deze discussie kenmerkend voor een algemeen politiek maatschappelijk beeld over de inbedding van de kunsten en de ideologieën die deze representeert.

Daarom willen we het gesprek publiekelijk aangaan met de voornaamste hoofdpersonen van de discussie en een gezelschap van experts en betrokkenen.

9 december, 18:00-20:00
KAVK | Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Panelleden: Hans den Hartog Jager, Merijn Oudenampsen, Renzo Martens, Steven ten Thije
Moderator: Jeroen Boomgaard
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.