H

Lezing ‘leven van de kunst’

Als buren op het Binnengasthuis-terrein organiseren VOX-POP, het Venture Lab Humanities en de Amsterdamse Academische Club een gezamenlijke ‘Leven van de wind’-reeks van activiteiten. Deze maand staat in het teken van ‘Leven van de kunst’.

21/02/2018




Waar: Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235
Wanneer: Woensdag 21 februari, 17:00 – 18:45 uur

Het programma gaat van start met een lezing door Mariska van den Berg. Zij is bestuursvoorzitter van Platform Beeldende Kunst en zal over de praktijken van jonge (beeldend) kunstenaars, hun inkomenspositie en mogelijkheden vertellen.

Kunstenares Masha Ru zal vervolgens spreken over geofagie, oftewel het eten van klei en krijt. Het is een oude spirituele en genezingspraktijk, die in een hedendaagse wereld wordt vergeten. Geofagie maakt nog steeds deel uit van de cultuur in een aantal landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bijvoorbeeld, in Indonesië, Suriname, Ghana en Nigeria wordt klei verkocht als een eetbaar product op de markt. Tegelijkertijd wordt geofagie in de westerse wereld beschouwd als een psychische stoornis en is opgenomen in DSM-IV.

Tot slot is er mogelijkheid tot discussie met het publiek over hoe kunstenaars van nu zich bewegen tussen opdrachtgevers, honoraria en de arbeidsmarkt.

Over de sprekers

Mariska van den Berg is kunsthistoricus en werkzaam als onderzoeker, redacteur en docent. Daarnaast is zij medeoprichter en voorzitter van Platform Beeldende Kunst. Op het moment werkt Mariska aan een publicatie op basis van haar onderzoek kleinschalige culturele initiatieven die ingrijpen in de stedelijke ontwikkeling.

Masha Ru is Artist in residence bij het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS/KNAW) en behaalde in 2011 haar PhD aan de Technische Universiteit Eindhoven op het gebied van mathematische beeld analyse.
 




Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.