Platform Beeldende Kunst Nieuws uit Den Haag – Platform BK


L

Nieuws uit Den Haag

Als lid van de Creatieve Coalitie werkt Platform BK samen met 43 andere beroepsorganisaties, belangenverenigingen, rechtenorganisaties en vakbonden aan het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van cultuurwerkers in Nederland.

Hieronder lees je de belangrijkste acties en ontwikkelingen.

 

19/06/2023
1. Btw-verhoging rampzalig voor makers

Komend najaar dreigt een donkere wolk voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector. Het verhogen van het lage btw-tarief van 9% naar 21% is één van de lastenverzwaringen die het kabinet in overweging neemt voor het jaar 2024. Daardoor worden niet alleen entreekaartjes in de culturele en creatieve sector fors duurder, maar óók zzp’ers in de sector. Veel culturele instellingen en opdrachtgevers hebben namelijk géén recht op aftrek van de btw. Daardoor wordt het inhuren van een zzp’er ineens 12% duurder zonder dat de maker er zelf ook maar een euro van terugziet. Dit gaat beslist ten koste van het bevorderen van Fair Pay en zal voor makers rampzalig uitpakken. Alleen al voor de culturele en creatieve sector zou dit een lastenverzwaring zijn van ruim 1 miljard euro, blijkt uit een Kabinetsbrief.

Tijdens de derde dinsdag van september (Prinsjesdag) presenteert het kabinet definitief de plannen. De Creatieve Coalitie heeft de kwestie aangekaart in de Tweede Kamer. In een debat liet D66-Kamerlid Steven van Weyenberg weten absoluut geen heil te zien in dit plan. ‘Wat mijn fractie betreft gaan wij niet op cultuur bezuinigen om een fiscale taakstelling te dekken’.

2. Fair Pay verplicht voor culturele instellingen die geld ontvangen uit de BIS.

Een eerste grote stap naar een eerlijke beloning is gezet: per 2025 wordt Fair Pay verplicht voor culturele instellingen die geld ontvangen uit de basisinfrastructuur (BIS). Staatssecretaris Gunay Uslu omarmt het verplicht stellen van een eerlijke beloning in de sector. De Creatieve Coalitie, én haar 44 lidorganisaties, dringen al jaren aan op verplichtstelling van Fair Pay. Dit is fantastisch nieuws voor werkenden in de sector, hoewel de strijd daarmee nog niet is gestreden.
Over De Creatieve Coalitie

De Creatieve Coalitie is een samenwerkingsverband van 42 belangenorganisaties in de culturele sector, die samen meer dan 50.000 makers representeren. Zie ook: www.decreatievecoalitie.nl.