Symposium Atelierbeleid Groningen

Op donderdag 15 september organiseert Kunstpunt Groningen een symposium over het atelierbeleid in Groningen, waar Joram Kraaijeveld een keynote-lezing verzorgt.

15/09/2022




De beeldende kunstsector en kunstenaars zorgen voor een bruisend kunstklimaat in Groningen. De gemeente Groningen is bezig beleid te ontwikkelen voor broedplaatsen en ateliers in Groningen. Met dit symposium wil Kunnstpunt we de gelegenheid bieden informatie op te halen, kennis te delen en de verschillende perspectieven belichten.

Programma 

Verschillende sprekers uit Groningen, maar ook vanuit landelijke organisaties, nemen ons mee in hun ervaringen en visie op het atelierbeleid. We starten met een inleiding over de geschiedenis en belichten verschillende landelijke voorbeelden. Vervolgens verkennen we de kansen voor de stad Groningen. Daarbij zullen een aantal innovatieve voorbeelden aan bod komen. Daaropvolgend zal een panel een aantal vraagstukken behandelen, o.a. over wenselijke locaties voor ateliers, doorstroom en betaalbare huur. Tussentijds is er ruimte voor een publieke discussie. Afsluitend is er een borrel. De middag is deels Engelstalig.

Het definitieve programma en de sprekers volgen in september.

Tijd en locatie

Het symposium vindt plaats op donderdag 15 september van 14.00 – 17.15 uur in de Akerk in Groningen.

Aanmelden

We nodigen u graag uit om aanwezig te zijn op het symposium. Aanmelden kan via info@kunstpuntgroningen.nl o.v.v. ‘Symposium atelierbeleid’ tot 12 september 12.00 uur. Er is plaats voor maximaal 150 personen, dus wacht niet te lang.




Over Joram Kraaijeveld

Joram Kraaijeveld is producent, curator, docent en schrijver en zet zich als zodanig in voor de positie van de kunstenaar en de waarde van de kunsten voor de samenleving. Hij werkt aan actieve vormen van solidariteit binnen en buiten de kunsten. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de Arbeidsmarktagenda voor de Culturele en Creatieve Sector 2021-2024, de richtlijn kunstenaarshonoraria en de Fair Practice Code. Namens Platform BK schreef hij samen met Bart Stuart het onderzoeksrapport ‘Geen Stad Zonder Kunst’ over verschillende vormen van beheer van atelierpanden in Nederland. Joram doceert kunsttheorie aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij ook voorzitter is van de Redactieraad voor Intercurriculaire Programma's. Hij werkte als curator voor onder meer SMBA, Van Abbemuseum, De Brakke Grond & Museum Dr. Guislain, Schloss Ringenberg, Metropolis M & Stedelijk Museum Amsterdam. Zijn artikelen zijn gepubliceerd in o.a. Metropolis M, Boekman en Kunstlicht. Hij is voorzitter van vereniging Platform BK, commissielid van de CAWA en lid van wooncoöperatie Het Nieuwe Bajesdorp.