J

UFO Symposium: Ruimte voor kunstenaars in de stad

Op 12 mei organiseert de Belgische koepel voor atelierorganisaties UFO een symposium over ruimte voor kunstenaars in de stad. Joram Kraaijeveld neemt namens Platform BK deel.

30/04/2021
Datum en tijd: woensdag 12 mei 2021, 13:00-15:00
Locatie: online – neem deel door je te registreren via deze link

Ruimte voor kunstenaars in de stad
In de meeste steden, groot of klein, wordt ruimte voor degenen die minder bemiddeld zijn steeds schaarser. Kunstenaars komen voor een betaalbare werkruimte vaak terecht in een carrousel van tijdelijk gebruik waarvan de termijnen steeds korter lijken te worden. Ook atelier organisaties botsen op deze limieten en kunnen moeilijker betaalbare ateliers bieden aan kunstenaars.

Samenwerking met overheden lijkt daarom van steeds groter belang om ruimte te kunnen waarborgen, maar de huidige tendens in veel steden is om maatschappelijk vastgoed op de markt te brengen. Dit helpt op de korte termijn om financiële tekorten te dichten of overheden meer wendbaar te maken in moeilijke tijden, maar eens vastgoed op de markt komt is het moeilijk om dit opnieuw voor een maatschappelijke functie beschikbaar te maken.

Van onderuit worden er alternatieven ontwikkeld door kunstenaars en organisaties die het initiatief nemen om ruimte te vrijwaren van marktmechanismen via coöperatie en verbeelding. Wat zijn de ruimtelijke tendensen waar kunstenaars in verwikkeld zijn geraakt de afgelopen jaren? Welke alternatieven hebben zij ontwikkeld om hier tegenwicht aan te geven? Wat is de plek en rol van de kunstenaar in de stad?

Sprekers
Elke Desutter — Kunstenaar en coördinatrice De Tank, Brugge
Joram Kraaijeveld — Platform BK en Geen Stad Zonder Kunst
Peter Vanden Abeele — Gents stadsbouwmeester
Gosie Vervloessem — Kunstenaar en actief in SOTA

Moderator
Bent Van Looy
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS