C

Werktitel, de podcast over mensen en werk in de kunst

Platform BK is partner van Werktitel, de eerste en ook zeker de beste podcast over mensen en werk in de Nederlandse beeldende kunsten. Alix de Massiac en Zoë Dankert onderzoeken in 2021 hoe werk in de kunst wel en niet is geregeld.

03/12/2021
Werktitel schept aan de hand van 150 gesprekken gegoten in tien afleveringen een beeld van het kunstveld en de arbeidsproblematiek en -vraagstukken die mensen daarbinnen tegenkomen. Hiervoor praat Werktitel met allerlei mensen, op elk niveau en van alle leeftijden. Mensen voor én achter de schermen, freelance en in dienst. Dit zijn kunstenaars, fondsenwervers, directeuren, educatiemedewerkers, stagiaires, schrijvers, slashers, programmamakers, redacteuren, communicatiemedewerkers, curatoren, tentoonstellingsbouwers en mensen met pensioen. Zo werden uit het team en alumninetwerk van Platform BK Mariksa van den Berg, Rune Peitersen, Yvonne Grootenboer, Joram Kraaijeveld, Koen Bartijn en Sepp Eckenhaussen geïnterviewd.

Sinds de lancering in juni zijn al zeven thematische afleveringen uitgekomen. Wij bevelen iedereen van harte aan om op Wertitel aan te zetten en vooral de laatste afleveringen niet te missen.

In de zesde aflvering, De Dagloner, spreken onder anderen Mariska van den Berg (oprichter Platform BK) en Peter van den Bunder (Kunstenbond) over het bestaan als precaire kunstwerker, waarin je wordt geacht ondernemer te zijn, maar als in de realiteit vaak meer als dagloner wordt behandeld. En in de zevende aflevering, De Flexibele Pit, wordt de brug geslagen naar het maken van een sterke keten voor alle werkenden – van zzp’ers tot belangenbehartigers en kantoorgangers.

Kijk voor alle afleveringen, evenals naar het Engels vertaalde transcripten, op werktitel.org, of luister de podcast op je favoriete platform.

De partners van Werktitel zijn Amsterdam Museum, Boekmanstichting, CBK Rotterdam, CBK Zuidoost, de Appel, Het Nieuwe Instituut, Jan van Eyck Academie, Kunsten ‘92, Kunstfort bij Vijfhuizen, Kunstinstituut Melly, Kunstverein, MU, Nieuwe Vide, P/////AKT, Platform BK, Post, Showroom MAMA, Stedelijk Museum Breda, Vleeshal, West Den Haag, WORM, W139. Daarnaast ontvangt Werktitel subsidie van het Mondriaan Fonds en de Gemeente Rotterdam.

Werktitel is geschreven, geproduceerd en gemonteerd door Alix de Massiac en Zoë Dankert. Soundscape aan de hand van gevonden geluiden door geluidskunstenaar Nathalie Bruys. Grafische vormgeving Elisabeth Klement met de hulp van Robin Siimann. De website is gebouwd door WWW stuudio.
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS