Vlak voor de zomerstop nemen we jullie in vogelvlucht mee langs de activiteiten die we het afgelopen jaar hebben georganiseerd.
Gezamenlijke lobby
Vorige zomer kondigde het kabinet aan dat ze van plan was de zelfstandigenaftrek en startersaftrek voor zzp’ers te schrappen.
Als reactie lanceerde Platform BK i.s.m FNV-KIEM en Kunsten ’92 de online rekentool en enquête: blijfjijzzper.nl. Hier konden zzp’ers zelf hun inkomensdaling berekenen en een online enquête en petitie invullen. De resultaten werden daarna aangeboden aan de Tweede Kamer.
Als gevolg van onze gezamenlijke lobby en 65.528 handtekeningen zijn de plannen van het kabinet van de baan!
Debat
Met het symposium Under Pressure in Witte de With onderzoekt PBK de rol en verantwoordelijkheden van grote internationale tentoonstellingen, binnen maar ook buiten de grenzen van het culturele veld. Deelnemers: Hedwig Fijen, Ahmet Öğüt en Vesna Madzoski met een paneldiscussie gemodereerd door Saskia van Stein. → Een verslag van het symposium en reader met relevante artikelen over de recente discussie over Manifesta en andere biënnales vind je hier.
Open voor publiek was een door PBK georganiseerd debat in W139 over de (on)toegankelijkheid van kunst. Onder leiding van Rune Peitersen gingen kunstjournalist Marina de Vries, schrijver Vincent van Velsen, kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en journalist Ernst-Jan Pfauth in gesprek met elkaar en met het publiek. → Een verslag van het debat en een reader met relevante artikelen vind je hier.
Weerwoord, Opinie en Analyse
De website van Platform Beeldende Kunst is in de laatste twee jaar goed gevuld met Weerwoorden, Opiniestukken en Analyses. Daarmee is het dé plek om informatie te vinden over kunst in/en de maatschappij. Je kan ook zelf een opiniestuk insturen.
Sinds de oprichting van PBK zijn er in totaal 13 Weerwoorden, 13 Opiniestukken en 3 Analyses gepubliceerd. → Het laatste stuk is van cultuurwetenschapper Joost de Bloois en gaat in op vraag of publieke ruimte nu wel werkelijk publiek is.
Illustratie: The Things We Are
Kunstlandschap
Op de afgelopen editie van de Kunstvlaai in het Amstelpark was het Kunstlandschap in fysieke vorm te zien. Kunstlandschap is een doorlopend project dat op dit moment bestaat uit drie onderdelen: Art Matters, Het Initiatief en De Verbeeldingsstorm.
Studio Inherent maakte voor de presentatie op de Kunstvlaai een vertaling van de online inventarisatie ‘De Verbeeldingsstorm’. Het resultaat is een prachtige vierkleuren zeefdruk van 100 x 70 cm die de gevolgen van de bezuinigingen van Rutte I in één kaart samenbrengt. De poster is te koop voor €10,- en op te halen bij de OT301 in Amsterdam.
Beeldbank
Beeldbank is een verzameling tekeningen van beeldend kunstenaars en ontwerpers die in beeld reageren op actuele discussies uit de culturele sector.
→ De eerste vijf inzendingen vind je op onze website.
Als je iets wilt toevoegen aan onze Beeldbank zien we je inzending graag tegemoet via info@platformbk.nl.
Informatiedagen
Peter van den Bunder van FNV/KIEM beantwoord alle vragen over schijnzelfstandigheid en het verdwijnen van de VAR in de OT301.
→ Als je er niet bij was kan je hier de slideshow van Peter downloaden om jezelf alvast te wapenen tegenover de aankomende wetswijzigingen.
In gesprek met de fondsen
Afgelopen april en november gingen kunstenaars in een informele setting in gesprek met Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds en Francine Mendelaar van Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving.
Zij beantwoorden vragen over werkbijdragen, rentevrije leningen en andere financieringsmogelijkheden voor beeldend kunstenaars.
De gesprekken vonden plaats in Onomatopee (Eindhoven) en Nest (Den Haag).
Hoe meer leden we hebben, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen, zo simpel is het. Op dit moment hebben 194 mensen zich aangesloten bij Platform BK! Hier kun je zien wie dit zijn.
Vanaf 4 euro per maand ben je al lid en steun je alle activiteiten. Entree voor debatten, discussies, informatiedagen en andere activiteiten van Platform BK is gratis voor leden. Wil je niet alleen doneren, maar ook meedoen of -denken: we ontvangen je ideeën graag via info@platformbk.nl.
Tot na de zomer!