A

Cluster #4: De toekomst van het beeld | Jacques Rancière

In de leesgroepen van Platform Beeldende Kunst onderzoeken we vragen omtrent de inherente waarde van de beeldende kunst, evenals de mogelijke werking en maatschappelijke potentie ervan. De eerste leesgroep omtrent Jacques Rancière krijgt een vervolg waarin we zijn boek De toekomst van het beeld (2003) lezen en bespreken in drie sessies. In De toekomst van het beeld biedt Jacques Rancière een verrassend inzicht in de betekenis van het beeld binnen de hedendaagse cultuur. Hij beroept zich op een traditie in de literatuur, die is begonnen met Flaubert, een traditie die stelt dat alles gelijk is en alles onderwerp van kunst kan zijn, en gaat de confrontatie aan met denkers als Adorno, Barthes, Lyotard en Greenberg.

29/08/2016
De toekomst van het beeld toont verbanden tussen schilderkunst, film, industrieel ontwerpen, symbolistische poëzie en getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog. Als filosoof kiest Rancière duidelijk positie: beelden behoren tot het domein van de poëtische schepping en haar politieke uitdagingen.

Platform BK leesgroep 2 De toekomst van het beeld van Jacques Rancière vindt plaats op initiatief van Mariska van den Berg – kunsthistoricus en een van de oprichters van het Platform Beeldende Kunst. Deze tweede leesgroep omtrent het werk van Jacques Rancière staat open voor nieuwe deelnemers: het is geen voorwaarde dat je hebt meegedaan aan het eerste deel.

Planning:
We bespreken De toekomst van het beeld van Rancière in drie sessies, op 15, 22 en 29 september om 20:00 uur. N.B.: Clusters zijn alleen voor leden van Platform BK. Je wordt al lid vanaf 4 euro per maand! Klik hier om lid te worden. Geef je snel op want er is beperkt plaats!

>>Cluster #4: De toekomst van het beeld is helemaal volgeboekt!

Met dank aan:
Octavo Publicaties
Over Mariska van den Berg

Mariska van den Berg (1964) is kunsthistoricus en werkzaam als onderzoeker, redacteur en docent. Daarnaast is zij medeoprichter en voorzitter van Platform Beeldende Kunst. Op het moment werkt Mariska aan een publicatie op basis van haar onderzoek kleinschalige culturele initiatieven die ingrijpen in de stedelijke ontwikkeling.


GERELATEERDE ITEMS