B

Kabinet stimuleert succesvolle honorarium richtlijn!

Het kabinet neemt kunstenaarshonoraria serieus. Met Prinsjesdag is door het kabinet bekendgemaakt dat het Mondriaan Fonds voor 2019 en 2020 een jaarlijks bedrag van 800.000 euro krijgt om kunstinstellingen te stimuleren kunstenaars naar behoren te honoreren voor tentoonstellingen. Het kabinet beloont hiermee het succes van de richtlijn kunstenaarshonoraria, een uniek en gezamenlijk initiatief van beeldende kunstsector.

20/09/2018
Uit recent onderzoek blijkt: het aantal musea en instellingen dat kunstenaars honoreert is in een jaar tijd verdubbeld. De richtlijn kunstenaarshonoraria slaat het eerste jaar na introductie al goed aan en het doel, namelijk van een betere onderhandelingspraktijk, wordt bereikt. De stimuleringsbijdrage van het Mondriaan Fonds blijkt hierbij cruciaal.

Op basis van de positieve ervaringen en de uitkomsten van een brede enquête onder instellingen en kunstenaars zal de initiatiefnemer – BKNL – de richtlijn voortzetten en de richtbedragen opnieuw indexeren. Met het extra budget dat door het kabinet beschikbaar wordt gesteld, kan via het experimenteerreglement kunstenaarshonoraria van het Mondriaan Fonds de richtlijn komende twee jaar worden gestimuleerd. Instellingen die de richtlijn toepassen, kunnen een gedeeltelijke compensatie aanvragen voor de honoraria die zij betalen aan beeldend kunstenaars.
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS