Platform Beeldende Kunst Nieuwe bestuursleden – Platform BK






Nieuwe bestuursleden

Sindskort heeft Platform BK drie nieuwe bestuursleden: Leon Benders, Judith Leysner en Alina Lupu.

28/06/2021




Op 15 februari 2021 zijn Judith Leysner (algemeen bestuurslid) en Alina Lupu (algemeen bestuurslid) toegestreden tot het bestuur van Platform BK. Ook is op 23 april 2021 Leon Benders (penningmeester) aangetreden in het bestuur.

Judith Leysner is een Amsterdamse multimediakunstenaar in de breedste zin van het woord. Zij is directeur/curator en oprichter van NEVERNEVERLAND, een presentatieplek voor jong talent binnen de beeldende kunst. Met speciale focus op poc, black- Queer kunstenaars, ook organiseren zij workshops, lezingen en events. Zij zijn ook actief in vluchtelingenkampen door het hele land en op scholen om d.m.v. kunst jongeren hun stem te laten horen en urgente zaken te agenderen. Ze zette met NEVERNEVERLAND ook residency De Nachtegaal op bij broedplaats Heesterveld en dit jaar Artwell Residencies i.s.m. Startwell, beiden in Amsterdam Zuidoost. Daar stimuleert ze residerende kunstenaars samen te werken met lokale communities. Haar werk is getoond in Europa, Azie en de US. Zij is mede oprichter van de USB black student Union aan de Rietveld en Sandberg. Sinds 2 jaar werkt NEVERNEVERLAND samen met Ateliers’89 op Aruba de research uitkomsten zijn te zien in Amsterdam.  Tevens is Leysner adviseur bij het Mondriaan Fonds, mede oprichter, en consultant diversiteit/inclusiviteit van Unsettling Rietveld/Sandberg bestaande uit een nieuw opgezet beleids stuk dat zij een Framework for Action noemen, inclusief een intra-curriculair programma ter implementatie van radicale inclusiviteit in beide instituten. Sinds dit jaar is zij voorzitter van Qtopia Queer Art festival in Nijmegen een platform voor kunstenaars die zich verbonden voelen met queer onderwerpen. En nu ook algemeen bestuurslid bij Platform BK, dat  de rol van kunst in de samenleving onderzoekt en actie voert voor een beter kunstbeleid.

Alina Lupu is geboren en getogen in Roemenië. Als schrijver en post-conceptuele kunstenaar werkt ze in Nederland. De focus van haar werk ligt op de precaire woon- en werkomstandigheden van arbeiders (in de cultuur). Ze heeft gewerkt voor Deliveroo, Helpling, Foodora, Uber, Thuisbezorgd, Hanze Groningen, Willem de Kooning Academie, de Taart van m’n Tante en Poké Perfect Amsterdam. Haar pensioen zal waarschijnlijk iets meer dan 2 euro per maand bedragen. Haar werk is doorgedrongen tot: W139, Amsterdam; Onomatopee, Eindhoven; Drugo More, Rijeka; Rheum Room, Basel; European Lab, Lyon; en Diskurs, Giessen. Sinds september 2020 zit ze ook in het programma-comitté van Kunsthuis SYB, Beesterzwaag. Alina zet zich als algemeen bestuurslid in voor de verbetering van de positie van (internationale) kunstwerkers en stimuleert het debat over de maatschappelijke rol van de beeldende kunst.

Leon Benders, in het dagelijks leven Program Manager bij Qirion, heeft veel ervaring met bestuursfuncties. Hij was penningmeester van de Eindhovense broedplaats TAC en van Centrum Beeldende Kunst & Vorming De Krabbedans, Eindhoven. Ook was hij actief in besturen en raden van o.a. Stichting Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Natuurmonumenten, Bibliotheek Hilversum, het Humanistisch Verbond en coöperatie HilverZon. Als penningmeester van Platform BK zet Leon zich in voor de verbindende functie van beeldende kunst, waarbij makers vanuit een sterkere positie kunnen creëren.




Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS