Platform Beeldende Kunst nieuwe directie Platform BK – Platform BK


F

nieuwe directie Platform BK

Met groot plezier verwelkomen we de nieuwe directie bestaande uit Koen Bartijn en Sepp Eckenhaussen! Koen en Sepp nemen het stokje over van Joram, Maritt en Michelle. Het bestuur kijkt met vertrouwen en enthousiasme uit naar deze ‘derde generatie’ van Platform BK. Wij zijn overtuigd van hun ideeën voor de toekomst van Platform BK en we kijken ernaar uit hen in actie te zien.

03/02/2020
Koen Bartijn en Sepp Eckenhaussen

Met groot enthousiasme nemen wij, Koen Bartijn en Sepp Eckenhaussen, de dagelijkse en inhoudelijke leiding van Platform Beeldende Kunst op ons. Door bijna tien jaar lang keihard te werken, hebben onze voorgangers het Platform BK gemaakt tot een onmisbare, onafhankelijke stem van de kunstenaarsgemeenschap in het publieke debat. Aan ons is nu de eer om op deze erfenis voort te bouwen. Onze insteek is samen te vatten in het woord prefiguratie. Samen met jullie, leden en belanghebbenden, willen we niet alleen urgente kritiek formuleren op het huidige bestel, maar ook meteen op zoek gaan naar wat we zelf kunnen doen. Hoe organiseren we andere en betere vormen van kunst, economie en kritiek? Vanuit deze centrale vraag zullen we ons voornamelijk richten op drie taken: aanwezigheid in het publieke debat als spreekbuis van de kunstenaarsgemeenschap, onafhankelijk toezien op de invoering van het Fair Practice-beleid en het initiëren van vrije ruimte waarin we samen toekomstvisies kunnen verbeelden: what if…?

Koen Bartijn is directeur bij Platform Beeldende Kunst. Hij is daarnaast activist, dramaturg en performancekunstenaar. Hij begon zijn loopbaan in de culturele sector bij Stichting W139 en richtte in 2019 de internationale performancekunstbeweging The Antidote Movement op, dat o.a. in het Antidote Festival resulteerde. Hij richt zich in de kunsten vooral op het transformeren van de huidige institutionele werkomgevingen. Al zijn initiatieven en werkzaamheden hebben als doel om gemeenschappelijkheid en solidariteit binnen de kunstpraktijk te realiseren en zo de positie van de kunstenaar te verstevigen en sterke banden te creëren tussen kunst en samenleving. Aan de basis van deze focus ligt het onderzoek dat hij deed tijdens zijn master Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam en dat cumuleerde in de thesis ‘Commoning als dramaturgische praktijk voor het activistische theater van de eenentwintigste eeuw’.

Sepp Eckenhaussen is directeur bij Platform Beeldende Kunst. Daarnaast werkt Sepp bij het Instituut voor Netwerkcultuur. Hier redigeert en produceert hij boeken op het snijvlak van kunst, digitale cultuur, activisme en nieuwe economieën. In januari 2020 verscheen bij het Instituut voor Netwerkcultuur ook Sepps eerste eigen boek, Scenes of Independence: Cultural Ruptures in Zagreb (1991-2019), over de organisatie van alternatieve cultuur in Kroatië na het uiteenvallen van Joegoslavië. Artikelen en kunstkritieken van zijn hand gepubliceerd door onder andere De Witte Raaf, Tubelight, De Omslag, SSBA, Instituut voor Netwerkcultuur en Simulacrum. In 2018 rondde hij een onderzoeksmaster in Kunstwetenschappen af aan de Universiteit van Amsterdam en de Kunstacademie in Zagreb. Tijdens zijn studie was hij redacteur van kunst- en cultuurtijdschrift Simulacrum.
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS