Platform Beeldende Kunst 2013 oktober – Platform BK


2013 oktober

Bezuinigingen zelfstandigenaftrek van de baan
Op Prinsjesdag kwam al een eerste stap in de goede richting met 200 miljoen minder bezuinigen op de zelfstandigenaftrek. In het begrotingsakkoord 2014 van de oppositie met het kabinet is nu ook de resterende bezuiniging van 300 miljoen geschrapt. Daarmee is de complete bezuiniging van 500 miljoen uit het regeerakkoord van tafel. Een prachtig resultaat!
“Wij zijn blij dat de politiek geluisterd heeft naar onze lobby met Kunsten ’92, Platform Beeldende Kunst en alle andere partijen die de actie ‘blijfjijzzper’ steunen. Je kunt kunstenaars en creatieven niet het pad van het cultureel ondernemerschap op sturen en tegelijkertijd bezuinigen op de belangrijkste randvoorwaarden”, aldus bestuurder Peter van den Bunder van FNV KIEM. “Met het begrotingsakkoord zijn niet alle zorgen en problemen voor zzp’ers verdwenen. Maar het terugdraaien van de bezuiniging op de zelfstandigenaftrek is wel een heel belangrijke stap.”
In het begrotingsakkoord van de coalitie met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is verder afgesproken dat men wel nog 100 miljoen wil besparen door de aanpak van schijnzelfstandigheid. Er komt scherpere controle op schijnconstructies waarmee bedrijven suggereren zelfstandig te zijn, terwijl feitelijk sprake is van loondienst. Verder is in het akkoord afgesproken dat men nu vaart wil maken met een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen.
Lees hier meer over de begrotingsafspraken voor 2014 door het Ministerie van Financiën
 
 
 
Weerwoord #9
ww9_mrmsperfect_72_rgb

Het Stedelijk Museum Amsterdam gaat het nieuwe jaar van start met een kersverse artistiek directeur, na het vertrek van directrice Ann Goldstein. De sollicitatie- en selectieprocedure is in volle gang en wordt door kunstminnend Nederland vol verwachting gevolgd. Beeldend kunstenaar Puck Verkade gaat in Weerwoord #9 ‘Gezocht: Heer/Mevrouw perfect’ in op onze eigen verwachtingen van het Stedelijk Museum en zijn nieuwe directeur.
Het gesprek met de fondsen gaat door!
gesprek_mondriaan_materiaal_nieuwsbrief
Op donderdag 7 november zijn Birgit Donker (Mondriaan Fonds) en Francine Mendelaar (Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving) door Platform Beeldende Kunst uitgenodigd om al je vragen te beantwoorden over werkbijdragen en rentevrije leningen. Het gesprek vindt plaats om 20:00 uur bij Nest in Den Haag. 
Houd onze Facebook pagina in de gaten voor meer details!
Platform-bites
+ We hebben ons 100e lid mogen inschrijven bij het Platform en de teller blijft lopen!
+ Afgelopen week heeft Rune deelgenomen aan een debat in Groningen over kunst en cultuur in de regio, waarbij hij heeft gesproken over op de niet-monetaire waarde van kunst en hoe de ‘framing’ van kunst anders kan. Lees hier de korte toespraak op onze website.
 

22/10/2013Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS