Gesprek met Birgit Donker
Op zaterdag 1 december ontmoeten we Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds. Onderwerp van het gesprek zijn de veranderingen in het subsidiestelsel en de gevolgen voor individuele kunstenaars, zelfstandig werkende curatoren en de kleinere podia. De presentatie-instellingen worden vertegenwoordigd door De Zaak Nu. Aan de orde komen de resterende mogelijkheden voor onderzoek en talentontwikkeling en de sterke nadruk die in het nieuwe beleid wordt gelegd op afnemers en publiek. We gaan tevens in op ‘de burger’ die centraal staat in het addendum van het fonds als vertrekpunt en bestaansrecht. Dat roept vanzelfsprekend de vraag op in hoeverre de kunst zelf nog uitgangspunt is voor het beleid en de gevolgen daarvan voor de kunstenaar en de podia. We rekenen op jullie aanwezigheid!
Zaterdag 1 december, 14.00 – 15.00u, Locatie: Kunstvlaai, Sint Nicolaas Lyceum Amsterdam, Prinses Irenestraat 2, Amsterdam.
Weerwoord 2 op Joop
Op uitnodiging van het Platform heeft Merijn Oudenampsen onlangs ons tweede Weerwoord geschreven. Het essay De giftige erfenis van Halbe Zijlstra is een doordachte reactie op het stuk Clash der Culturen van Harmen Bockma dat op 2 november 2012 verscheen in de Volkskrant en verzet zich tegen het al te gemakkelijke ‘zand erover en nu verder’ dat erin wordt uitgedragen. Merijn daarentegen zet de erfenis van Zijlstra scherp neer en analyseert de achterliggende agenda’s. Het essay is onder andere geplaatst op Joop en daar al bijna 9000 keer gelezen en veel gedeeld. Het 3e Weerwoord is in de maak!
Ons Respons Team bestaat inmiddels uit: Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, Irene de Craen, Jaring Dürst Britt, Nickel van Duijvenboden, Jean Bernard Koeman, Frank Koolen, Eelco van der Lingen, Alexander Mayhew, Wendelien van Oldenburgh, Merijn Oudenampsen, Bik van der Pol, Esther Polak, Jack Segbars, Steven ten Thije, Daniel van der Velden, Christel Vesters, Barbara Visser, Huib Haye van der Werf.
Kunst Land Schap op Kunstvlaai 2012
Ons Kunst Land Schap staat op de Kunstvlaai. Kunst Land Schap is een doorlopend project dat op dit moment bestaat uit twee onderdelen: Art Matters en Platform. Art Matters is een uitgebreide serie essays die ingaat op het veranderende politieke landschap in Nederland en de positie van de kunst daarbinnen. Platform is een inventarisatie van bestaande samenwerkingsverbanden binnen de beeldende kunstwereld in Nederland. Beide projecten worden continu aangevuld en vernieuwd en geven zo een helder en actueel overzicht van de acties en reacties in de kunstwereld. Een derde verzamling ‘De Ontzameling’ is op komst en zal bijhouden welke stukken door musea worden afgestoten om de bezuinigingen op te kunnen vangen. Het Schap staat nog t/m 2 december op de Kunstvlaai.