Platform Beeldende Kunst 2012 november – Platform BK


2012 november

Kunst Land Schap op Vote Back en Kunstvlaai 2012
Van 23 november tot 5 december staat het Kunst Land Schap van Platform BK op Kunstvlaai 2012. Kunst Land Schap is een doorlopend project dat op dit moment bestaat uit twee onderdelen: Art Matters en Platform. Art Matters is een uitgebreide serie essays die ingaat op het veranderende politieke landschap in Nederland en de positie van de kunst daarbinnen. Platform is een inventarisatie van bestaande samenwerkingsverbanden binnen de beeldende kunstwereld in Nederland. Beide projecten worden continu aangevuld en vernieuwd en geven zo een helder en actueel overzicht van de acties en reacties in de kunstwereld. Op 1 december geven we tijdens de Kunstvlaai een presentatie over die samenwerkingsverbanden, we doen dat in samenwerking met de Zaak NU. De presentatie is van 13:00 tot 14:30.
Van 5 oktober tot 4 november stond het Kunst Land Schap tevens bij een goed bezochte Vote Back in de Appel Arts Centre. We werken er aan om het Schap op korte termijn ook op locaties buiten het kunstveld te presenteren.
 
Eerste schrijvers Weerwoord bekend

Om richting te geven aan het debat rondom kunst en cultuur en een weerwoord te bieden aan negatieve, foute en tendentieuze berichtgeving in de media, is een van de taken van het Platform om te zorgen voor snelle repliek. Dit betekent niet dat we direct in een reflex schieten na het lezen van elk stupide opiniestuk over hoe kunst een linkse hobby zou zijn, maar wel dat we ons beter willen weren tegen feitelijke onjuistheden en stemmingmakerij. We hebben een eerste groep kunstenaars en schrijvers benaderd waarvan de volgende mensen hebben bevestigd deel uit te willen maken van het respons-team: Steven ten Thije, Bik van der Pol, Irene de Craen, Jaring Durst Britt, Jack Segbars, Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan, Jean Bernard Koeman, Frank Koolen, Alexander Mayhew, Barbara Visser en Merijn Oudenampsen. Het eerste weerwoord is zojuist gebpubliceerd en komt van Jack Segbars.
Voor Weerwoord zullen we zo veel mogelijk samenwerken met bestaande media om onze stukken te verspreiden. Onze eerste partners zijn Tubelight en FNV-KIEM.
 
Website vernieuwd

Onze website is vernieuwd. Bovenaan is een index geplaatst om alles nog makkelijker te kunnen vinden, en alles ziet er ook wat chiquer uit, vinden we zelf. Surf rond, feedback is altijd welkom!
 
Ontwikkelingssubsidie Mondriaan aangevraagd

Het Platform draait, maar met ons huidige ledenaantal is het nog niet mogelijk om al onze plannen uit te voeren omdat we simpelweg niet genoeg geld en mankracht hebben. Daarom hebben we een ontwikkelingssubsidie aangevraagd bij het Mondriaan Fonds. Dit is voor ons essentieel om nieuwe leden te kunnen werven en tegelijkertijd nieuwe activiteiten op te zetten. We verwachten tussen nu en twee maanden antwoord te krijgen van het Fonds. Fingers crossed.
 
Platform BK 2012 / 2013

In juli 2012 hebben we ons Platform gelanceerd in de W139, dit was onze eerste mijlpaal na een formatieproces dat nog net niet van Belgische orde was. Inmiddels zijn we een vereniging met een kleine harde kern en een groeiend netwerk. We hebben een kantoor dat draait, een netwerk dat groeit, een respons-team dat stand-by staat en onze projecten Art Matters en Platform die reizen van De Appel naar de Kunstvlaai en verder. Daarnaast werken we samen met FNV-Kiem, Kunsten ’92, Schuilen in het Rijks, BBK en andere belangenverenigingen om gezamelijk in gesprek te gaan met de huidige regering over het nieuwe kunstbeleid. In de eerste drie maanden van ons bestaan hebben we veel gedaan, maar hadden nog veel meer willen doen als we daar de middelen voor hadden, wat ons brengt bij het volgende punt…
 
Nieuwe leden gezocht

Op dit moment heeft het platform 50 leden, om volledig onafhankelijk te zijn en full-time te kunnen draaien hebben we tien keer zo veel leden nodig. Als de subsidieaanvraag bij het Mondriaan gehonoreerd wordt, kunnen we het komende jaar genoeg leden werven om eind 2013 de grens van 500 te bereiken en volledig onafhankelijk te zijn. De komende tijd zullen we dus -naast het voortzetten van onze bestaande projecten en het starten van nieuwe- besteden aan het werven van nieuwe leden. Als je nog niet lid bent en het Platform wilt steunen kan je je hier inschrijven. Op dit moment werken bijna alle mensen bij het Platform op vrijwilligers basis en worden veel projecten opgezet met eigen geld. We kunnen je steun dus goed gebruiken. Als je student bent kan je bovendien al lid worden voor ons crisis-tarief van 4 euro per maand!
###
Als je de nieuwsbrief van het Platform niet meer wilt ontvangen stuur dan een mailtje naar yuri@platformbk.nl met als onderwerp ‘afmelden’.

05/11/2012Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS