B

Oproep: behoud betaalbare ateliers!

Help ons om zoveel mogelijk organisaties van atelierpanden, broedplaatsen en (woon)werkruimten te bereiken om tussen 20 en 24 oktober een manifest tekenen om actief te reageren op de urgente gevolgen vanuit de nieuwe Woningwet. Het manifest wordt momenteel ontwikkeld en zal namens FNV Vakbond en Platform BK en een belanghebbenden (waaronder Loods 6 en Urban Resort) op 27 oktober onder andere in de Amsterdamse Raad ingebracht worden. Het manifest zal in de komende maanden ingezet worden in de strijd om de regelgeving te verfijnen en verbeteren.

17/10/2016




Er spelen urgente zaken op gebied van Atelierbeleid. Volgens de nieuwe Woningwet 2015 moeten de woningcorporaties zich eind 2016 gaan splitsen in DAEB en niet-DAEB (Diensten van Algemeen Economisch Belang). Deze splitsing kan verregaande consequenties hebben voor kunstenaars en culturele ondernemers die een (woon)atelier huren. Als we niet ingrijpen kunnen woning coöperaties niet langer voor betaalbare ateliers zorgen wegens veranderde wetgeving. Donderdag 27 oktober wordt in de gemeenteraad besproken dat er een splitsing plaats gaat vinden, waarbij kunstenaars over één kam geschoren gaan worden met commerciële ondernemers. Er is vorige week 10 oktober een werkgroep* samengesteld en in eerste schets voor een manifest opgesteld. Tatjana Macic werkt namens Platform BK mee aan het vervolmaken van dit manifest.

*De partijen zijn deels uit broedplaatsen en vrijplaatsen (erfpachtpanden) Urban Resort, Loods 6, Zomerdijkstraat, Tetterode WGterrein, Inktfabriek, De Bonte Zwaan, FNV de kunstenbond. Het idee is om ook broedplaatsen en ateliercomplexen van buiten Amsterdam het manifest te laten ondertekenen, de regelgeving is landelijk. Vanwege de haast richten we ons in deze weken eerst op Amsterdam, het idee is om in de komende tijd een conferentie te organiseren om een landelijk overleg te plegen.

Atelierbeleid-onderzoek
In het kader van het atelierbeleid-onderzoek is Tatjana Macic voor Platform BK bezig met de inventarisatie en netwerkvorming van ateliercomplexen, broedplaatsen en kunstenaars die met landelijk – en gemeentelijk atelierbeleid te maken hebben. Ook zal zij, in samenwerking met onze partners, de komende maanden informatiebijeenkomsten en symposia hierover organiseren. Het Manifest betaalbare ateliers valt daaronder. Belanghebbenden, broedplaatsen, ateliercomplexen, denkers en actievoerders zijn welkom zich aan te melden bij Tatjana, zodat ze jullie op de hoogte kan houden en kan benaderen. Stuur een mail naar tatjana@platformbk.nl om het manifest te ontvangen.




Over Tatjana Macic

Tatjana is beeldend kunstenaar, schrijver en kunsthistorica. Zij is oprichter van Urgent Matters / Srettam Tnegru, een initiatief voor kunst, onderzoek, dialoog en uitwisseling. Daarnaast is zij docent Artistic Research aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Bij Platform BK doet zij een onderzoek naar het atelierbeleid in Nederland.


GERELATEERDE ITEMS