Platform Beeldende Kunst Petitie: open musea en presentatie-instellingen – Platform BK


Petitie: open musea en presentatie-instellingen

Een petitie die oproept kunstruimtes weer te openen, is al meer dan 30.000 keer ondertekend.

26/04/2021
‘Wij willen dat musea en instellingen – eens de schatkamers van de geest – niet veranderen in grafkamers voor kunst die door niemand kunnen worden gezien. De deuren moeten weer open zodat iedere liefhebber, iedere maker, iedere professional zich weer geestelijk kan voeden aan kunst,’ aldus Anne Wenzel en Lucette ter Borg, die namens Schuilen in het Rijks een petitie organiseren die oproept tot de heropening van musea en presentatie-instellingen.

De petitie, die inmiddels meer dan 30.000 keer ondertekend is, wordt op 17 mei 2021 gepresenteerd aan het demissionaire kabinet. Tot die tijd is de petitie hier te ondertekenen.

 

Wij

Wij, kunstenaars, kunstprofessionals en kunstliefhebbers

constateren

  • Dat de nog langere sluiting de sector onherstelbaar beschadigt.
  • De sluiting van expositieplekken betekent kapitaalvernietiging, zowel in materiële als immateriële zin.
  • Kunstenaars verliezen hun afzetmarkt, kunstprofessionals hun werk, het kunstpubliek (jong en oud) verliest de blik op een ander perspectief.
  • Door tijdsloten, reguleren van bezoekersstromen en het ventileren van zalen kunnen musea volgens de regels van het RIVM veilig open.

en verzoeken

Dat musea en instituten zo snel mogelijk hun deuren voor publiek kunnen her-openen. Hierdoor kunnen kunstenaars en kunstprofessionels eindelijk hun werk weer uitoefenen en kan kunst door iedereen gezien worden. Zodat kunst weer een essentieel onderdeel van onze samenleving kan worden.
Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS