J

Solidarity Sessions #3: Onder de zaaglijn

Een programma over de cultuurbezuinigingen in Noord-Brabant en wat we daar samen tegen kunnen doen. Woensdagavond 4 november, van 20:00 tot 22:00 uur, live op YouTube.

26/10/2020




Ontwerp door Paul Girardeau

Dit is de aankondiging van Solidarity Sessions #3. Wil je het programma terugkijken of  het verslag lezen? Dat kan hier.

 

De zaaglijn is de limiet van de subsidiepot. Aanvragers onder de zaaglijn hebben pech: ook met een positieve beoordeling krijgen zij geen subsidie, omdat het geld simpelweg op is. In Brabant dreigt na de aangekondigde wegbezuiniging van het provinciale cultuurbudget wel een heel groot gedeelte van de instellingen onder de zaaglijn terecht te komen. En dat is niet zonder gevaar: als er te veel gaten in het cultureel middenveld vallen, stort het hele kaartenhuis in elkaar. Hoe zit dat precies en wat kunnen we eraan doen?

Tijdens de eerste Solidarity Sessions keken we naar de algemene impact van de coronacrisis op de culturele sector en de tweede editie draaide om woon- en werkruimte voor kunstenaars. Zo proberen we, ook tijdens de crisis, uit te zoomen en het grotere plaatje te zien. Alleen met de kracht van reflectie en solidariteit kunnen we verandering bewerkstelligen.

Solidarity Sessions #3 vindt plaats op woensdagavond 4 november, van 20:00 tot 22:00 uur en is live te volgen via ons YouTube-kanaal. Doe mee aan de interactieve livestream over de staat van cultuur in Noord-Brabant!

Experts, makers en uitvoerders van beleid, medewerkers van instellingen, activisten en kunstenaars zullen hun perspectieven delen op de volgende vragen:

▸ Wat is de precieze status van de aangekondigde bezuinigingen?
▸ Welke impact op het veld en het subsidiestelsel kunnen deze bezuinigingen hebben?
▸ Wat betekenen beleidstermen als ‘matching’ en ‘harmonisering’ in de praktijk?
▸ Hoe zit het in het algemeen met de geldstromen binnen het Brabantse subsidiestelsel en wat is de voorgeschiedenis van deze bezuinigingen?
▸ Zijn er in het Brabantse cultuurlandschap initiatieven die alternatieven bieden voor het huidige bestel?
▸ En: wat zijn de mogelijkheden voor collectieve actie vanaf waar we nu zijn?

Hiernaast krijg je als publiek ook de kans om je eigen vragen in te sturen en aan de deelnemende sprekers te stellen tijdens de Q&A.

Tijdens de avond zullen spreken: Chris van Koppen van KunstLoc Brabant, kunstenaar Florence Husen, Klaartje Esch van Kunstpodium T, Bart Stuart van Caradt (AKV St. Joost), Esther van Rosmalen van Witte Rook, Ap de Vries van De Kunst van Brabant en Liza Voetman en René Korten van PARK.

Dit evenement wordt georganiseerd door Platform BK op initiatief van project-stagiair Simone Eldering. Eerdere evenementen in deze serie werden georganiseerd i.s.m. W139 en de kunstenaars van Market, op initiatief van Margarita Osipian.

Hou deze website of onze berichten op Facebook en Instagram in de gaten om op te hoogte te blijven van het programma!




Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS