Platform Beeldende Kunst TASKFORCE VRAAGT COLLECTIEVE VRIJSTELLING VOOR CULTURELE GELEGENHEDEN – Platform BK


TASKFORCE VRAAGT COLLECTIEVE VRIJSTELLING VOOR CULTURELE GELEGENHEDEN

Gisteravond zijn de Veiligheidsregio’s voor de taak gesteld de tweede besmettingsgolf te bestreiden. Een onderdeel hiervan is dat door het Rijk verwacht wordt dat deze regio’s zelf bepalen welke gebouwen van groot cultureel belang kunnen worden vrijgesteld van de beperking maximaal 30 mensen tegelijk binnen te laten. De taskforce ziet hier een groot en acuut probleem ontstaan en vraagt met klem de culturele instellingen collectief vrij te stellen van de beperking tot 30 mensen.

Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling . Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet.

In de brief pleiten wij voor collectieve vrijstelling. In de schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters zijn door het ministerie van EZK goedgekeurde protocollen van kracht die een veilig bezoek kunnen garanderen: 1,5 meter afstand, gereserveerd en geplaceerd bezoek, veilige binnenkomst en vertrek. Zalen hebben daarmee slechts 20% capaciteit beschikbaar, maar zijn gelukkig open en kunnen toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is.

Hoewel musea en presentatie-instellingen vallen onder de categorie ‘doorstroomlocaties’ en daardoor niet vallen onder de restrictie, geldt dit wel voor bijvoorbeeld publieke programma’s als performances, boekpresentaties, filmvertoningen, artist-talks, etc. Samen met de Taskforce zullen we ons ook hiervoor blijven inzetten voor vrijstelling – daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.

 

 

29/09/2020Over De Creatieve Coalitie

De Creatieve Coalitie is een samenwerkingsverband van 42 belangenorganisaties in de culturele sector, die samen meer dan 50.000 makers representeren. Zie ook: www.decreatievecoalitie.nl.