'Dit zijn onze Helden' op het Malieveld in Den Haag, 20 mei 2020. Foto door Sjoerd Knibbeler.
Zo trapten we, met het neerzetten van tien levensgrote beelden, de campagne ‘Dit zijn onze Helden’ af. De hoogte van elke sokkel werd bepaald door de hoogte van het salaris van elke held. De meeste sokkels stonden een meter boven de grond, maar eentje reikte tot in de wolken. Vanwaar dat verschil?
Lees op deze pagina over het idee achter ‘Dit zijn onze helden’, bekijk video- en fotodocumentatie en lees terug welke reacties er in de landelijke pers waren op de campagne.
Wat is ‘Dit zijn onze helden’?
De tien beelden op het Malieveld waren de aftrap van ‘Dit zijn onze helden’. Daarnaast bestaat de campagne uit de interactieve website ditzijnonzehelden.nl, een serie beelden, een videoregistratie en een poster.
Wat is het nieuwe normaal voor onze helden?
Door de Corona-crisis dreigen veel mensen, bedrijven en zelfs hele sectoren om te vallen. Iedereen doet nu een beroep op de overheid, en dus op elkaar. Ineens draait alles om solidariteit; verplegers en vakkenvullers zijn helden, ons land is volgens Mark Rutte zelfs ‘diep socialistisch’. Tegelijkertijd is er een absurd contrast tussen de waardering die voor sommige beroepen wordt uitgesproken en de financiële waardering die daar tegenover staat.
Daarom maakten Platform BK en Yuri Veerman een beeld dat de huidige ongelijkheid weerspiegelt, op basis van de enorme verschillen in financiële waardering. Een beeld dat symbool staat voor het oude normaal en richtinggevend kan zijn voor het nieuwe en onbekende normaal. Dit beeld is ‘Dit zijn onze Helden’.
‘Dit zijn onze Helden’ is dus gelanceerd om iedereen – en vooral onze beleidsmakers – eraan te herinneren dat de welvaart in Nederland oneerlijk wordt verdeeld. De waarde die mensen aan de samenleving toevoegen via het werk dat ze doen, staat te vaak niet in verhouding tot de beloning die ze daarvoor krijgen. Zowel aan de onder- als de bovenkant. Misschien omdat we er langzaamaan aan gewend raken; als de vloer scheef is, ga je zelf ook een beetje scheef lopen, dan lijkt het net alsof het recht is. Maar dat is het niet. Onze eis is daarom simpel: geef onze helden wat ze verdienen! Niet met mooie woorden applaus, maar met het salaris dat een held verdient.
Om te delen
Al het materiaal op deze pagina en op ditzijnonzehelden.nl is gemaakt om gedeeld te worden. Dit geldt voor zowel voor bovenstaande video als onderstaande beelden en poster. Vermeld wel altijd de website ditzijnonzehelden.nl en als het kan de credits. Als je vragen hebt over dit project kan je contact opnemen met Platform BK via: contact@ditzijnonzehelden.nl.
De oprichting van de helden. Foto: Sjoerd Knibbeler / Platform BK.
De helden op een rijtje. Foto: Sjoerd Knibbeler / Platform BK.
In de pers
‘Dit zijn onze helden’ heeft de aandacht getrokken van de landelijke en lokale pers. Via de eerste link hieronder vindt je een persmap van artikelen over de campagne en via de tweede een aantal artikelen die (mede) naar aanleiding van ‘Dit zijn onze helden’ zijn geschreven.