A

Beste Alexander Kops

29/01/2015
Amsterdam, 28 januari 2015

Beste Alexander Kops,

Hierbij een reactie op uw uitspraken aangaande de kunstcollectie van de provincie Gelderland en het werk van Lieven Hendriks in het bijzonder.

Om te beginnen een simpele vraag aan u: Hoe komt het toch dat er bij de PVV altijd iets moet stoppen, dat er iets weg moet, dat er iets belachelijk is, dat er ergens minder van moet zijn? Hoe komt het toch dat zaken die de wereld een grotere dienst hebben bewezen als inlevingsvermogen, verbeelding en nieuwsgierigheid op geen enkele manier in het PVV- programma voorkomen? U heeft een hekel aan dingen. U wantrouwt zaken. U heeft een krachtige boodschap. Buitenlanders zijn raar. Subsidies zijn slecht. Het milieu is voor watjes. Kunst doet niet ter zake.
Recent liep u bijvoorbeeld met uw ‘verschrikkelijke hekel aan subsidie voor klimaathysterici, milieuclubjes en kunstenaars’ door het provinciehuis in Arnhem. U was op zoek naar een goed onderwerp om, in de beste PVV-traditie, snel en goedkoop wat publiciteit te genereren. U ziet twee schilderijen. Een roze en een geel. ‘Schandalig’, denkt u. U gaat meteen navragen hoeveel ze gekost hebben. 6300 euro per stuk. ‘Bingo’, denkt u. Tijdens een persbijeenkomst roept u dat de ongevraagde, ongewenste verspilling van belastinggeld moet stoppen.
Heeft u het werk goed bekeken? Ik denk van niet. Te vol van uw eigen plannetje zult u de twee schilderijen verder geen blik waardig gegund hebben. Hup, persconferentie. Schande. Weg er mee. Tevreden volgt u hoe Twitter en de reactiepagina van De Gelderlander volstromen met dapper gemompel van uw anonieme volgelingen. Van harte, heer Kops. Doel bereikt.
Natuurlijk, het is mij duidelijk dat uw hekel bovenal gericht is op het jaarlijkse kunstbudget van de Provincie Gelderland. 50.000 euro is ook erg veel geld. Vooral als u het afzet tegen de 1,2 miljard aan jaarlijkse uitgaven: 0.0042 % van het totaal. Een percentage dat in uw beleving kennelijk voldoende is om uw pijlen op te richten.
Wat mij het meest stoort is dat u van deze twee schilderijen een symbool maakt voor uw eigen programma. U misbruikt het werk van een voor velen zeer bijzondere kunstenaar. Onlangs was er werk van hem te zien tijdens de Gelderland Biënnale. Een zeer gewaardeerd docent en een hardwerkende ondernemer. Dat zou u toch moeten kunnen waarderen? Slaat u er bijvoorbeeld ook eens het meest recente nummer van het gerenommeerde en ongesubsidieerde kunstblad Kunstbeeld op na. Een bijna 40 jaar oud magazine gelezen door mensen met allerlei soorten sokken. Op zowel de voorpagina als in tien volle pagina’s binnenin kunt u wat meer informatie vinden over zijn werk. Ik stuur u graag een exemplaar toe.
Kunst is van en voor iedereen. Het is een typisch menselijk fenomeen dat onze geschiedenis in sterke mate heeft meebepaald. Of u het nu wilt of niet: Het zal zelfs onze toekomst voor een deel gaan meebepalen. De toekomst lijkt me vrij belangrijk. Kunst verdient alleen daarom al bescheiden steun. Zoals sportclubs onze steun verdienen. Of de bescherming van uw lievelingsdier, de meeuw. Soms net zo schreeuwerig als de PVV maar niettemin niet weg te denken uit het hedendaagse Nederlandse landschap.
Paradoxaal genoeg heeft de PVV de Nederlandse cultuur hoog zitten maar wenst het niet te investeren in de cultuur die vandaag de dag gemaakt wordt. Die cultuur doet er blijkbaar niet toe. Die nieuwe cultuur is lui, subsidieslurpend en elitair. Toch ziet u en de PVV dat in mijn ogen verkeerd. Kunst is niet elitair, maar wordt als gesloten gezien omdat men ten onterechte het idee heeft dat het een feest is waar men niet voor is uitgenodigd. Dat is niet zo. U bent van harte uitgenodigd. U bent van harte welkom zelfs. Kijk eens naar het werk van Lieven Hendriks bijvoorbeeld. Kijk eens goed. Al is het maar een minuut. Ik gun u van harte een kort moment van verbazing, interesse of voor mijn part irritatie over het spel dat deze kunstenaar speelt met uw waarneming. De doeltreffendheid waarmee hij dat doet. Kan verf dat veroorzaken? Kom op heer Kops, u bent nog jong, enige flexibiliteit van geest is toch niet te veel gevraagd?
Als u het een keer probeert wil ik best met u nadenken over zaken die weg en minder kunnen. Weg met kortzichtigheid bijvoorbeeld. Of minder cultuurpessimisme. Gaan we samen op de barricaden. U in het roze en ik in het geel. Of andersom. Met door Lieven Hendriks geschilderde kreukels in ons pak. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Frank Koolen
Beeldend Kunstenaar en docent, Amsterdam
Over Frank Koolen

Frank Koolen is beeldend kunstenaar, curator, docent Fine Art en lector 'Kleur in Context' aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.


GERELATEERDE ITEMS