S

Cluster #3: Workshop Wikipedia en Wikimedia Commons voor kunstenaars

Wikipedia, de grootste online encyclopedie ter wereld, en haar beeldbank Wikimedia Commons hebben een probleem: omdat een groot gedeelte van de hedendaagse kunst nog auteursrechtelijk beschermd is, ontbreekt beeldmateriaal uit grofweg de afgelopen 100 jaar grotendeels op deze platforms. Deze ‘copyright kloof’ willen wij graag vullen zodat ook afbeeldingen van hedendaagse kunst kunnen worden toegevoegd aan de grootste online encyclopedie en voor iedereen overal ter wereld te gebruiken zijn en worden bewaard voor toekomstige generaties. Dit willen wij bereiken door o.a. bekende kunstenaars te interviewen over gebruik van hun afbeeldingen, ondersteuning te bieden bij problemen en makers te begeleiden bij hun eerste stappen op Wikipedia, b.v. met deze cursus Wikipedia/Wikimedia Commons.

22/02/2016




Wij zijn Sandra Fauconnier, Hanno Lans en Michelle van Lanschot, alle drie vrijwilligers voor de verschillende projecten van Wikipedia met elk ons eigen specialisme. De cursus Wikipedia/Wikimedia Commons bestaat uit een introductie van ong. 45 min die bestaat uit drie onderdelen: een cursus ‘hoe zorg ik ervoor dat ik een kunstenaar ben waarover makkelijk een Wikipedia artikel kan worden gemaakt’ (door Sandra), een crash course digitaal auteursrecht (door Michelle) en beeldmateriaal op Commons plaatsen (door Hanno). Daarna volgt een praktijkgedeelte waarin deelnemers zelf aan de slag gaan met het uploaden van door hen zelf meegebrachte afbeeldingen van hun werk en wij alle vragen die daarbij opkomen kunnen beantwoorden.

Wanneer: 10 maart 2016 | start 19:30 uur
Benodigdheden workshop:
– een laptop (en evt. oplader)
– een door jezelf gefotografeerde digitale afbeelding van je werk
– een werkende Wikipedia account (ga naar nl.wikipedia.org en klik helemaal rechtsboven ‘registreren’)

N.B:
– uit veiligheidsoverwegingen wordt per locatie maar vier nieuwe gebruikers toegang gegeven tot het gedeelte van de encyclopedie waar je afbeeldingen kunt uploaden. Daarom is het van belang voorafgaand aan de cursus thuis een account aan te maken, zodat u zeker weet dat u op de dag zelf toegang heeft.
– afbeeldingen op Wikimedia Commons mogen commercieel hergebruikt worden. Hieraan kan niet getornd worden, want dit ligt aan de grondslag van de missie van alle Wikimediaprojecten. Tijdens de cursus wordt uitgelegd waarom dit het geval is en bespreken we realistisch de mogelijke effecten voor hedendaagse kunstenaars.
– om de objectiviteit van een encyclopedie als Wikipedia te garanderen, is het niet toegestaan dat je artikelen schrijft over je eigen werk. Wikipedia-artikelen schrijven over bevriende kunstenaars is ook niet aan te bevelen; in deze cursus wordt uitgelegd waarom dit het geval is. In deze cursus komt naar voren hoe je er zelf voor kunt zorgen dat jij en je werk toch zo makkelijk mogelijk door Wikipedia-bewerkers beschreven kan worden.

Platform BK cluster #3 | Workshop Wikipedia en Wikimedia Commons voor kunstenaars vindt plaats op initiatief van Esther Polak – beeldend kunstenaar en lid van Platform BK. Clusters zijn alleen toegankelijk voor leden van Platform BK. Geef je snel op want er is beperkt plaats!




Over Esther Polak & Ivar van Bekkum

Esther Polak is beeldend kunstenaar op het gebied van nieuwe media. Samen met Ivar van Bekkum vormt zij het kunstenaarsduo Polak van Bekkum.


GERELATEERDE ITEMS