Platform Beeldende Kunst Cultuur & Corona: Een jaar later – Platform BK






Cultuur & Corona: Een jaar later

Kunsten ’92 maakt met deze publicatie de stand van zaken op na een jaar coronacrisis.

15/03/2021




Een jaar geleden, op donderdag 12 maart 2020 om 15.00 uur, kondigde premier Rutte aan dat ‘alle evenementen, bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland worden afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, etc’. De maatregelen gingen diezelfde dag om 18.00 uur in. Deze boodschap tijdens de persconferentie had veel afgelastingen van voorstellingen en bijeenkomsten tot gevolg en betekende voor vele culturele organisaties dat zij hun deuren moesten sluiten. Niemand had op dat moment kunnen denken dat we exact een jaar later – aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 – nog met een lockdown (en nu ook met avondklok) te maken zouden hebben. De mate waarin de culturele en creatieve sector door de coronapandemie en alle maatregelen om die in te dammen is geraakt, is immens.

Vele steunpakketten (algemeen en voor cultuur en lokaal) en een jaar Taskforce culturele en creatieve sector verder, maakt Kunsten ’92 de balans op in de publicatie ‘CULTUUR & CORONA | EEN JAAR LATER’.

In vijf hoofdstukken zet deze publicatie uiteen hoe binnen de letteren, de creatieve industrie, de beeldende kunst, de podiumkunsten en de film/av-industrie er grote verschillen zijn qua impact. Niet iedereen wordt even hard geraakt of op dezelfde manier. Voor het hoofdstuk over beeldende kunsten werd o.a. Sepp Eckenhaussen, co-directeur van Platform BK, geïnterviewd. Een opvallend overkoepelend beeld, dat uit de analyses van de verschillende disciplines naar voren komt, is dat de makers, zzp’ers en kunstenaars – ondanks de creativiteit en veerkracht die aan de dag is gelegd – de grootste slachtoffers van de coronacrisis in de culturele sector zijn.

‘Cultuur & Corona’ belicht niet enkel de negatieve aspecten van het afgelopen jaar. Bij wijze van intermezzo tussen de artikelen vroeg Kunsten ’92 zes instellingen en gezelschappen naar de nieuwe initiatieven die ze het afgelopen jaar hebben ontwikkeld. Ze hielden op die manier contact met het publiek, bedachten innovatieve manieren van werken en wisten er soms zelfs wat aan te verdienen. Miraculeuze nieuwe verdienmodellen leverden deze inspanningen echter niet op. Overheidsinvesteringen zijn en blijven noodzakelijk, maar vooral noodzakelijk is een visie op de inzet van die investeringen. Daarvoor heeft de culturele en creatieve sector een voorzet gedaan met de New Creative Deal: een ambitieus en veelomvattend plan voor een krachtig herstel èn vernieuwing van die sector. Platform BK onderschrijft de uitnodiging van Kunsten ’92 aan een volgend kabinet om daarmee samen met ons aan de slag te gaan.

Download en lees de publicatie hier:




Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.


GERELATEERDE ITEMS