G

Tussen kunst en macht

Op woensdag 19 mei organiseerde De Balie ‘Tussen kunst en macht’, een paneldiscussie over machtsverhoudingen in de kunsten. Kijk het programma hier terug.

18/05/2021
Het schilderij Susanna and the Elders uit 1610 van de toen 17 jarige Italiaanse kunstenares Artemisia Gentileschi. Een jaar na het maken van het schilderij werd Artemisia verkracht door Agostino Tassi, een schilder met wie haar vader samenwerkte.

De kunstwereld: voor de één een ondoorgrondelijke plek, voor de ander een vrijplaats, maar wie bepaalt dat? Het afgelopen najaar maakte een verhaal over (seksueel) geweld door de succesvolle kunstenaar Juliaan Andeweg op zijn zachtst gezegd veel los. Mensen waren geschokt, maar ook #notsurprised. Het ontketende een debat over machtsverhoudingen in de kunstwereld.

Wat zijn de heersende normen en waarden en wie beslist waar de grenzen liggen? Samen met kunstenaars, galerieën en academies bespreken we welke systematische veranderingen er nodig zijn voor een inclusieve en veilige kunstwereld. We onderzoeken de cultuur en de verantwoordelijkheid van makers en instellingen.

Sprekers

TINKEBELL. is een kunstenaar en een schrijver. Ze noemt zichzelf ‘verhalenverteller en maker’. Ze schreef verschillende boeken, werkt als columnist, maakt films, doet publieke interventies, is docent en maakt ter plekke kunstwerken maar toont haar werk ook in galeries en musea.

Antonio José Guzman is een Nederlands-Panamese beeldend kunstenaar. Hij werkt en woont afwisselend in Amsterdam, Gujarat, Panama City en Dakar. Terugkomende thema’s in zijn werk zijn o.a. identiteiten van de diaspora, postkolonialisme, herinnering en tijd. Ook is hij adviseur Beeldende Kunst en Cultureel Erfgoed bij het Mondriaan fonds, en jurylid van de Prix de Rome.

Judith Boessen is als docent en onderzoeker verbonden aan de opleiding beeldende therapie van de HAN. Daarnaast geeft ze deskundigheidsbevordering aan docenten, en was ze werkzaam op de HKU, ArtEZ en Fontys. Het afgelopen halfjaar schreef ze artikelen in het online kunsttijdschrift Mister Motley waarin ze kritiek uit op de kunstacademie.

Zippora Elders is directeur van Kunstfort bij Vijfhuizen en cocurator van sonsbeek. Voorheen werkte ze o.a. bij Foam museum voor fotografie, het Sandberg Instituut en Stedelijk Museum Amsterdam. Ze studeerde kunstgeschiedenis en curatorial studies met filosofie en bestuurskunde, en is actief als criticus, adviseur en bestuurder. Ze woont in Amsterdam en Berlijn.

Sepp Eckenhaussen is codirecteur van Platform BK en onderzoeker bij het Instituut voor Netwerkcultuur. Vereniging Platform Beeldende Kunst onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en vertegenwoordigt kunstenaars, ontwerpers en andere culturele producenten.

Jörgen Tjon a Fong modereert de discussie.
Over Sepp Eckenhaussen

Sepp Eckenhaussen is onderzoeker bij het Instituut voor Netwerkcultuur. Van 2020 tot 2023 vormde hij met Koen Bartijn het kernteam van Platform BK.


GERELATEERDE ITEMS